Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Svensk landslagsstjärna stoppas – efter sju år i Blågult

Johanna Edberg. Arkivbild.
Johanna Edberg. Arkivbild. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Johanna Edberg har varit en av volleybollandslagets stora stjärnor i sju år.

Men bara två dagar före Sveriges European League-premiär i Örkelljunga har Svenska volleybollförbundet fått beskedet att liberon stoppas från spel.

Orsak: Edberg har dubbla medborgarskap. 

Sveriges olympiska kommitté har inlett en uttalad satsning på volleyboll med sikte mot OS 2024.

Damlandslagets största stjärna är Italienproffset Isabelle Haak, men bakom henne har 30-åriga Johanna Edberg – till vardags i schweiziska toppklubben VC Kanti Schaffhausen – varit en viktig kugge i landslaget sedan 2011.

Nu stoppas plötsligt den trefaldiga SM-guldvinnaren av det europeiska volleybollförbundet. Beskedet kom som en överraskning för landslaget.

– Vi fick ett samtal från Europeiska volleybollförbundet (CEV) 27 april där de meddelade att Johanna Edberg inte kunde få spelarlicens för att representera Sverige eftersom hon är brasilianska, säger landslagsansvarig Ismo Peltoarvo i ett pressmeddelande.

– Märkligt då Edberg har varit en del av damlandslaget sedan 2011 och har representerat Sverige i OS-kval, EM-kval och Universiaden. Värt att notera är att vi löste exakt samma licens för henne så sent som förra året, då helt utan problem.

Beskedet kommer bara ett par dagar före lördagens European League-premiär mot Schweiz i Örkelljunga. Bakgrunden är att Edberg har dubbla medborgarskap eftersom hon har en svensk pappa och en brasiliansk mamma. 

Johanna Edberg började spela volleyboll som tioåring i Brasilien, men har under seniorkarriären representerat Vallentuna och Katrineholm samt spelat 34 landskamper för Sverige.

– Det känns som att någon hugger mig i hjärtat med en kniv, säger Edberg till Aftonbladet.

– Jag har spelat länge för landslaget och nu har jag fått reda på att jag inte får det längre.

Inför sina första landskamper ska Edberg ha fått klartecken från Internationella volleybollförbundet (FIVB) för att få representera Sverige, men FIVB ska ha missat att notera Edbergs byte av ursprungsförbund, skriver Svenska volleybollförbundet i sitt pressmeddelande.

– Hur de kan ha missat det här är märkligt, än svårare att förstå är varför missen uppdagas först nu, säger Peltoarvo.

– Sedan beskedet har vi letat intensivt efter en lösning. Just nu väntar vi på att Brasilianska volleybollförbundet ska godkänna vår begäran om byte av ursprungsförbund, sedan måste handlingarna vidare till FIVB för behandling och beslut. 

Örebros Sofie Sjöberg har blixtinkallats som ersättare i den internationella turneringen i Skåne.

Läs mer: Svensk 18-åring är på väg att erövra Italien 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.