Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svensk-miljonsatsning-pa-klimatkammare-infor-os/

Sport

Svensk miljonsatsning på klimatkammare inför OS

En ny klimatkammare ska hjälpa svenskarna inför OS i Tokyo. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Inför OS i Tokyo nästa år kommer svenska elitidrottare att kunna använda sig av en helt ny klimatkammare i förberedelserna.

Riksidrottsförbundet har satsat ”ett antal miljoner” på att bygga den nya anläggningen på Bosön.

Klimatkammaren på 30 kvadratmeter kommer att kunna simulera både varma och kalla temperaturer, luftfuktighet, och hög höjd.

– Det är två delar, en är att screena aktiva, titta på individer, hur de svarar på omställningen i olika omgivningar. Vissa tar längre tid och en del är mer anpassningsbara. Sedan har vi möjlighet att träna och vara där inne, säger Glenn Björklund, områdesansvarig för idrottsfysiologi på Riksidrottsförbundet (RF) och därmed chef för laboratoriet på Bosön där klimatkammaren kommer att ingå.

Det idrottslabb som funnits på RF:s anläggning på Bosön sedan 80-talet håller nu på att flyttas, och fördubblas i storlek. Det kompletta labbet kommer att invigas vid årsskiftet.

Det finns andra klimatkamrar i Sverige, som används till exempel i forskning och i industrin. Men för idrottare blir den här anläggningen unik. I Östersund finns en klimatkammare som kan simulera kyla och hög höjd, i den nya blir luftfuktigheten viktig.

– Är det 30 grader och torrt så är det en helt annan sak än om det är 90 procents luftfuktighet, säger Glenn Björklund.

Kammaren är i första hand inte tänkt att sova och bo i, men upp mot sex personer kan vara där samtidigt och träna. Den blir en del i förberedelserna inför OS i Tokyo nästa sommar, där vädret kommer att vara extremt med just hög luftfuktighet i kombination med hög värme.

Klimatkammaren är en betydande investering för RF.

– Jag tror att det är väldigt viktigt, för vi får hela tiden återkommande frågor om det här. Höjd är ett ämne som man har brottats med, här kan vi på ett annat sätt dela kunskapen mellan aktiva i olika idrotter, man kan skapa en kunskapsbank som blir väldigt viktig, säger Glenn Björklund.

Historiskt har det funnits en diskussion om så kallade höghöjdshus, som använts i bland annat längdskidåkning. Det är helt tillåtet att använda enligt Wadas regler, men är förbjudet exempelvis inom norsk idrott.

– Det finns alltid etiska aspekter, det måste man känna till och vara varse om. Men det har vi tagit hänsyn till, detta är inget konstigt, säger Glenn Björklund.

– Jag tror att vi är väldigt renhåriga på alla sätt i svensk idrott, Norge är jättemycket på hög höjd runtom i Europa så de har samlat in mycket information och forskat mycket på det. De har vissa restriktioner, men de använder hög höjd mycket.

Läs mer: Så ska Sverige bli bäst i hetta: ”Jag tror inte att någon idrottare kommer att dö”