Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Svensk revanschlusta efter chockförlusten

”Det finns en extra revanschlust i laget”, säger spelmotorn Jim Gottfridsson inför matchen mot Serbien.
”Det finns en extra revanschlust i laget”, säger spelmotorn Jim Gottfridsson inför matchen mot Serbien. Other: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Mardröm, katastrof, fiasko. Det var inga positiva omdömen det svenska handbollslandslaget fick efter förlusten i EM-premiären mot Island.

Nu måste man vinna mot Serbien på söndagen.

– Det finns en extra revanschlust i laget, säger spelmotorn Jim Gottfridsson inför matchen.

Solen sken över Split under lördagen. På kaféerna utmed strandpromenaden syntes under förmiddagen svenska spelare som satt och njöt i solen med en kopp kaffe.

Läs mer: Island chockade Sverige i EM-premiären 

Eller mest satt de där och slickade såren efter den förnedrande förlusten mot Island.

– Det var väldigt skönt att få lite annan luft, säger Jim Gottfridsson när DN träffar honom på spelarhotellet senare på dagen.

Själv hade han analysen klar varför det gick som det gick mot Island.

– De första tjugo minuterna mot Island var det något som tyngde oss, vi var inte oss själva riktigt. Pressen blev kanske lite för stor på oss, säger han samtidigt som han ändå vill få ett annat perspektiv på matchen.

– Deras målvakt har elva räddningar, plus tre ramträffar, så i den första halvleken handlar det om 14 lägen vi missar. Hade vi kunnat halvera det, så skulle det stått lika i paus.

Men förlusten i premiären innebär att söndagens match mot Serbien verkligen blir en måstematch. Förlust i den matchen, samtidigt som Kroatien slår Island senare på kvällen, så kan de svenska spelarna börja packa väskorna för hemresa.

Men det finns också ett annat scenario: om Sverige slår Serbien och sedan även vinner över Kroatien samtidigt som Serbien slår Island i sista matchen, så går Sverige till mellanrundan med fyra poäng och kan vara med och spela om medaljerna. Så EM är inte slut än.

– Vi har själva satt oss i situationen och jag tror det finns en extra revanschlust i laget. Vi får se tio, femton minuter in i matchen mot Serbien hur det utvecklar sig och då hoppas jag vi ska kunna släppa på handbromsen, säger Jim Gottfridsson och utvecklar resonemanget:

– Det är inte så att vi glömt spela handboll på en dag, jag tycker bara att vi måste förstå att vi är duktiga handbollsspelare och släppa på handbromsen.

På lördagseftermiddagen satte sig spelare och ledare ner för att diskutera Islandsmatchen ordentligt och se vad som behövde förändras inför matchen mot Serbien. På lördagskvällen tränade man och senare på kvällen fastställde man tillsammans matchplanen mot Serbien.

Det kommer att handla om ett mer aggressivt försvarsspel och större djup och bredd i anfallsspelet.

– Vi måste ha klara riktlinjer om hur vi vill göra så man inte börjar göra lite vad man själv vill. Vi måste hålla oss till planen, säger Jim Gottfridsson som ändå vill ha lite fria händer som spelmotor:

– Lite måste också komma från egen talang och känsla.

Matchguide Sverige–Serbien

Vad? EM i handboll, andra gruppspelsmatchen.

Var? Spaladium Arena, Split, Kroatien.

När? Söndag, avkast 18.15.

TV/radio: TV3 och P4 Radiosporten.

Läget i laget: Sverige har slickat såren efter chockförlusten mot Island. Blågult är favorittippat även mot Serbien, men måste höja spelet rejält jämfört med öppningsmatchen. Då fungerade ingenting förrän matchen var förlorad. Troligen startar Mikael Appelgren, som kom in och storspelade mot Island, i målet.

Motståndet: Serberna spelade EM-final 2012, men håller inte riktigt samma klass nu. Som väntat blev det för tufft för Serbien i premiären, 22–32 i Balkanmötet med Kroatien.