Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svensk-seger-i-nervos-vm-premiar/

Sport

Knapp svensk seger i nervös VM-premiär

Jim Gottfridsson avgjorde mot Egypten.
Jim Gottfridsson avgjorde mot Egypten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Köpenhamn. Från syndabock till matchhjälte. Jim Gottfridsson avgjorde VM-premiären mot Egypten, 27–24, med att göra matchens tre sista mål.

Men innan dess hade han kastat bort två passningar.

– Det var rätt skönt att kunna bidra till avgörandet också, säger han själv.

Nils Palmgren
Rätta artikel

Royal Arena i Köpenhamn blev precis den hemmaplan spelarna hoppats på. Den gula väggen var där och när spelarnas namn ropades upp kunde det lika väl ha varit i Malmö man spelade.

Men det fantastiska stödet gjorde också spelarna lite nervösa.

– Detta är faktiskt en av de få gångerna när man spelat med landslaget som man hör publiken sjunga nationalsången. Man får erkänna att man blev lite nervös och jag fick rysningar och en stolt känsla, beskriver Jim Gottfridsson känslorna före avkast.

När matchen väl var igång märktes det att det var en premiär. Sverige spelade ett mycket bra försvarsspel, men kastade bort bollarna flera gånger när man hade chansen till snabba kontringsmål.

Efter fem minuters spel stod det bara 1–1. Då vräkte sig Kim Ekdah Du Rietz fram och satte Sveriges andra mål ottagbart.

Både han och den andre Kim, Andersson, visade att de kommer att betyda mycket för det svenska spelet i detta VM.

Ekdahl Du Rietz spelade mest försvar, och gjorde det bra, och Kim Andersson visade när han kom in i mitten av den första halvleken att han fortfarande håller för internationellt spel.

36-åringen stänkte in tre raka mål och gjorde en vacker passning bakom ryggen som ledde fram till ett annat svenskt mål.

Sverige var hela tiden i ledningen i matchen och med kvarten kvar ledde man med fem mål, 21–16. Då drog man på sig två utvisningar och egypterna kröp närmare, samtidigt som Sverige kastade bort flera bollar.

– Det kändes lite nervigt faktiskt. Vi gjorde många fel som vi inte brukar göra, men nu har vi gjort första matchen så nu borde nerverna släppa, säger mittsexan Jesper Nielsen.

Med bara några minuter kvar var ställningen plötsligt 24–24. Då gjorde Andreas Palicka i målet ett par räddningar och framåt slog Jim Gottfridsson till med matchens tre sista mål.

Då hade han i ett par anfall strax innan kastat bort två bollar som gjorde att Egypten kunde kvittera.

– Det är en lättnad så här direkt efteråt, erkänner Sveriges spelmotor. Det var väl en premiär som innehöll det mesta. Bra spel, mindre bra spel, nervositet, lite för enkla tekniska fel och stundtals väldigt bra också.

– Vi går in, eller framför allt jag själv, och gör två tekniska fel som gör att de får två enkla mål. Men sedan var det rätt skönt att kunna bidra till avgörandet också, säger en lättad Jim Gottfridsson.

Assisterande förbundskaptenen Martin Boquist var nöjd med uppvaknandet:

– Jim väntade länge i dag på att gå på mål, men när han gjorde det blev det jävligt bra. Det är där vi vill ha Jim.

Och så var det publiken. Den gula väggen fyllde verkligen Royal Arena.

– Jag tycker att det är en bra premiärmatch och jag tackar alla fans som tog sig hit, säger Jim Gottfridsson.

Läs mer: Guide: Handbolls-VM 2019 – allt du behöver veta