Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Svensk seger inför OS-kvalet

Sabina Jacobsen gjorde två mål mot Rumänien.
Sabina Jacobsen gjorde två mål mot Rumänien. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Sverige visar fin form inför OS-kvalet i handboll.

Trots ny förbundskapten och många byten besegrade svenskorna VM-trean Rumänien med 32–29 i genrepet i Kristianstad.

Nygamla förbundskaptenen Helle Thomsen, tillbaka på landslagsbänken efter att Thomas Sivertsson fick sparken tidigare i vintras, testade flera olika uppställningar och lät samtliga spelare få åtminstone ett par minuter på planen.

Sex olika konstellationer fick ungefär tio minuter vardera, och flera av spelarna fick också spela på olika positioner.

Försvarsgeneralen Sabina Jacobsen – som de senaste åren endast fokuserat på defensiven i Blågult – fick speltid även framåt och stod för två mål. Och såväl Nathalie Hagman som landslagsdebuterande Jasmina Djapanovic fick speltid både på nio meter och på kanten.

Trots spelarrotationen fanns en annan skärpa i det svenska spelet jämfört med i åttondelsförlusten mot Danmark i VM i december, Sveriges senaste landskamp.

Bra försvarsspel och distinkta avslut gjorde att Sverige kunde dra ifrån Rumänien i den första halvleken. Ställningen i paus var fem mål upp för Sverige, 20–15, sedan Djapanovic gjort sitt första mål i den blågula tröjan just före halvtidsvisslan.

Tempot i matchen var stundom ganska lågt, och även Rumäniens svenske förbundskapten Thomas Ryde valde att gå runt på folk.

Sverige behöll greppet matchen igenom och kan under onsdagen resa till kvalstaden Astrachan i södra Ryssland med en bra känsla, även om segermarginalen till slut krympte till tre mål.

Endast 16 av de 18 spelarna kommer till slut att skrivas in i OS-kvaltruppen, men alla kommer att resa med till Ryssland. Sverige får sedan göra två byten under kvalets gång.

Sverige inleder OS-kvalet med att möta Mexiko på fredag och möter sedan Polen och Ryssland i helgen.

Fakta. OS-kvalet i handboll

Handbollsdamernas OS-kval spelas 18–20 mars i Astrachan, Ryssland.

Sverige ställs mot Mexiko (18 mars, 18.00 svensk tid), Polen (19 mars, 14.00) och Ryssland (20 mars, 16.00) i grupp 3. Lagen möter varandra i en rak serie.

I grupp 1 spelar Nederländerna, Frankrike, Japan och Tunisien i Metz, Frankrike. I grupp 2 spelar Rumänien, Danmark, Uruguay och Montenegro i Ålborg, Danmark.

De två främsta lagen i grupperna går till OS i Rio de Janeiro 5–21 augusti.

Redan klara för OS är Brasilien, Spanien, Angola, Argentina, Sydkorea och Norge.