Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Svensk seger – nu väntar Norge i gruppfinalen

Nathalie Hagman bryter fram och gör ett av sina sex mål när Sverige besegrade Argentina med 38-24.
Nathalie Hagman bryter fram och gör ett av sina sex mål när Sverige besegrade Argentina med 38-24. Other: Christine Olsson/TT

Beitigheim-Bissingen. Att Sverige skulle vinna mot Argentina var givet på förhand. Frågan var hur stor segern skulle bli. Den stannade på 38-24 (17-13) och nu väntar Norge i fredagens gruppfinal i handbolls-VM.

Det var knappast de formstarkaste spelarna som fick förtroende från start. Förbundskapten Henrik Signell signalerade redan under onsdagen att han skulle ge spelare som inte fått så mycket speltid chansen.

Med Filippa Idéhn i målet, Carin Strömberg som spelmotor, Loui Sand på vänsterkanten och Jenny Alm som niometerskytt satte blågult full fart framåt. 

Till och med Sabina Jacobsen fick vara med i anfallsspelet och när den svenska lagkaptenen sköt 7-1 och klockan bara visade på nio spelade minuter såg det ut att bli en riktig promenadseger.

Men så lätt gick det inte.

Efter 7-1 verkade de svenska spelarna mest ha tankarna på fredagskvällens gruppfinal mot Norge. 

Argentina jobbade sig in i matchen och efter 16 minuters spel stod det plötsligt 10-8 på siffertavlan. Argentinas målvakt Marisol Carratu spelade riktigt bra och framåt hade laget en klasspelare i Manuela Pizzo.

Sakta men säkert drog Sverige ändå ifrån och ledningen var uppe i tio mål med tolv minuter kvar att spela. Nu vann Sverige med hela 14 mål, Nathalie Hagman blev bäste målskytt med sina sex mål men Filippa Idéhn utsågs till bästa spelare i svenska laget.

Nu väntar en ren gruppfinal mot Norge. 

Frågan är hur Signell väljer att ställa upp nu när Daniela Gustin visat sig vara betydligt vassare som högersexa än Emma Fernis, på andra kanten har Loui Sand blivit utkonkurrerad av Olivia Mellegård och Hanna Blomstrands spel på högernio känns som ett bättre alternativ än Nathalie Hagman.

Under eftermiddagen blev det klart att Polen, som inledde med att besegra Sverige med 33-30, inte går till åttondelsfinal. Ungern och Tjeckien kommer att göra Sverige och Norge sällskap vidare.

Vinnaren i mötet Sverige-Norge spelar åttondelsfinal mot fyran i grupp A som är ett riktigt getingbo. 

Det enda som står klart är att det inte blir Rumänien, övriga lag som kan hamna fyra är Frankrike, Slovenien och Spanien.

Spelarbetyg

Filippa Idéhn, mv 3

Olivia Mellegård 2

Loui Sand 3

Anna Lagerquist 2

Emma Fernis 2

Jamina Roberts 3

Johanna Westberg 3

Nathalie Hagman 3

Hanna Blomstrand 3

Sabina Jacobsen 2

Carin Strömberg 2

Daniela Gustin 3

Ulrika Toft Hansen 2

Jenny Alm 2

 

Johanna Bundsen, mv, och Isabelle Gulldén betygsätts ej.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.