Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Svensk sexfaldig världsmästare i enduro

Spanien, Portugal, Grekland, Frankrike, Italien, Finland och så lilla Eksjö. Anders Eriksson, Tibro, motsvarade alla förväntningar och bärgade VM-titeln i 500cc 4T redan efter den första dagen av den sista deltävlingen i enduro-VM.

Den sjätte i ordningen.

29-åringen behövde bara ta sig i mål för att säkra titeln, men någon glidaråkning var det aldrig tal om. Gasen i botten från första start.

Och det gav resultat.
- Så bra som jag körde i början av dagen vet jag inte om jag någonsin kört, säger Eriksson.

En betryggande ledning byggdes upp och bara på en enda delsträcka hade han värste guld-konkurrenten Mika Ahola före sig. Mot slutet av dagen minskade avståndet stadigt för att till slut hamna på futtiga men ändå säkra 1,7 sekunder.

Kraven och förväntningarna på västgöten var naturligtvis enorma, men efter den obligatoriska champagnen och duschningen i depån var den stora känslan ändå inte lättnad:
- Nej, glädje - enorm glädje, säger han och strålar med hela ansiktet.

Sex VM-titlar, men vilken som ligger allra närmast hjärtat är det ingen tvekan om.
- Nej, första gången man vinner slår allt.

Men sju år efter den första festen blir det väl ändå lite firande?

- Jodå, men jag ska köra sista dagen också. Det blir tufft att ladda om men jag ska försöka. Sen blir det fest.

Ett annat stort svenskt glädjeämne var Mats Andreasson, Mölndal, som överraskade alla när han körde in på en andraplats i 400cc 4T.

I 250cc 4T var Peter Bergvall, Örebro, redan klar världsmästare men det hindrade inte att han tog ytterligare en heatseger. Inte blir prestationen sämre av att det var hans tolfte av tretton möjliga.

Nykorade världsmästare blev de finska förarna Petteri Silvan (125cc 2T) och Juha Salminen (400cc 4T).

Därmed är guldfördelningen klar redan före sista dagen men i kampen om övriga medaljer tappade svenskarna lite mark. Björne Carlsson (500cc 4T) låg länge trea och hade bronset i sin hand men på sista sträckan tvingades han bryta efter motorfel. Richard Larsson (125cc 2T) blev bara femma och riskerar nu att tappa VM-silvret till heatvinnaren Petri Pohjamo.