Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 19:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svensk-sjukstuga-men-nu-ska-malskyttet-lossna-nagot-vi-pratat-om/

SPORT

Svensk sjukstuga – men nu ska målskyttet lossna: ”Något vi pratat om”

Anfallsstjärnorna Lina Hurtig, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö möter Finland i VM-kvalet på torsdagen.
Anfallsstjärnorna Lina Hurtig, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö möter Finland i VM-kvalet på torsdagen. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Den ena offensiva spelaren efter den andra har hamnat på skadelistan.

Samtidigt ska de svenska fotbollsdamerna hitta tillbaka till sommarens målform och effektivitet.

På torsdagen väntar VM-kval mot Finland på ett slutsålt Gamla Ullevi.

– Vi kan bli bättre i sista tredjedelen, säger Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö.

Det ska sägas allra först:

Tre matcher in i kvalet till fotbolls-VM 2023 har Sverige planenligt tre segrar.

Men om målform och effektivitet var det som bäddade för OS-silvret i Japan i somras har hösten sett annorlunda ut.

Fridolina Rolfö gjorde de nyblivna världstvåornas enda mål i VM-kvalpremiären borta mot Slovakien (1–0). Hemma mot Georgien blev det visserligen 4–0 – men Sverige hade 40 avslut, mot gästernas noll.

I den senaste samlingen var det ett irländskt självmål som gav svensk 1–0-seger i Dublin, innan det ett par dagar senare tog 73 minuter innan en inhoppande Rolfö gav Sverige ledningen borta mot Skottland – i en träningsmatch som slutade 2–0 efter ännu ett hemmasjälvmål.

Är det oroande?

– Både ja och nej, säger Rolfö till DN.

– Vi mötte bra motstånd senaste lägret. Irland och Skottland valde att ligga väldigt lågt och kompakt så det var svårt att luckra upp dem. Men det behöver vi också utveckla, så det finns absolut utvecklingspotential.

”Det är så klart tråkigt att vi har lite skavanker i truppen, men en styrka vi har är att vi har en stark trupp”, säger Fridolina Rolfö.
”Det är så klart tråkigt att vi har lite skavanker i truppen, men en styrka vi har är att vi har en stark trupp”, säger Fridolina Rolfö. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På torsdagen fortsätter VM-kvalet hemma mot 25:e-rankade Finland i Göteborg.

Vad är det som inte har lossnat i målskyttet?

– Det är något vi har pratat om, att vi kan bli bättre i sista tredjedelen. Vi får se hur Finland ställer upp och väljer att spela, men vi ska så klart utveckla det som vi tycker att vi kan bli bättre på. Framför allt rörelse och tydlighet i sista tredjedelen. Jag hoppas att vi kan visa det mot Finland, säger Rolfö.

Hon förväntas precis som mot Irland spela på den alltjämt knäskadade Kosovare Asllanis mittfältsposition. Men Asllanis frånvaro är inte det enda offensiva frågetecknet.

Anna Anvegård (hjärnskakning) har lämnat återbud till samlingen, Stina Blackstenius har haft problem med en vad, Rebecka Blomqvist stukade foten i tisdags och Hanna Bennison (förkyld) avstod onsdagens träning. Lägg till att Sofia Jakobsson har fått snålt med speltid i sitt Bayern München.

– Det är så klart tråkigt att vi har lite skavanker i truppen, men en styrka vi har är att vi har en stark trupp. Vi har många spelare som kan komma in och ersätta, så jag är inte orolig, säger Fridolina Rolfö.

Matchen på Gamla Ullevi är slutsåld: 14 500 åskådare väntas dyka upp.

– Superhäftigt. Det är sådana här matcher man vill spela.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt