Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 13:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svensk-smakstart-pa-em-korde-over-bosnien-hercegovina/

SPORT

Svensk smakstart på EM – körde över Bosnien-Hercegovina

Sverige övertygade i EM-premiären i Slovakiens huvudstad Bratislava.
Sverige övertygade i EM-premiären i Slovakiens huvudstad Bratislava. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Handbolls-EM är i gång och efter premiären i Bratislava finns det för svensk del inte mycket att klaga på.

Sverige vann stort mot Bosnien-Hercegovina med 30–18.

– I en premiär kan man inte begära mycket mer, säger Jim Gottfridsson.

Det blev en behaglig start på Europamästerskapet där Sverige i Slovakiens huvudstad Bratislava bevakade sin ledning mot Bosnien-Hercegovina från start till mål utan att det blev speciellt dramatiskt.

– Vi vinner med tolv mål och gör det vi kommer överens om, säger Jim Gottfridsson och tillägger:

– Jag tycker att vi i minut 8-15 eller så går ner lite till deras tempo i vårt anfallsspel. Annars gör vi det bra och det är inte så mycket att klaga på efter en premiär.

Inför matchen lyftes premiärmotståndarens världsmålvakt Benjamin Buric fram som det stora hotet mot två svenska poäng – men när matchen väl började var det i stället de svenska skyttarna som skaffade sig ett tidigt övertag.

Såväl Jim Gottfridsson som Hampus Wanne fick snabbt hål på sin lagkamrat i tyska Flensburg, detta samtidigt som 35-årige Andreas Palicka (42-procentig för dagen) tog det han skulle och lite till mellan stolparna på andra sidan planen.

Vid ställningen 12–6 var Buric nere på mycket blygsamma 14 i räddningsprocent och byttes sedermera ut före halvtidsvilan.

Det klara försprånget gav förbundskapten Glenn Solberg anledning att rotera på ett flertal positioner och låta nyckelspelare spara krafterna i det som förhoppningsvis ska bli en lång EM-turnering.

En som direkt tog chansen att glänsa var målvakten Peter Johannesson, till vardags i tyska Lemgo, som inledde den andra halvleken med fyra raka parader, vaktade det svenska målet matchen ut och stoppade totalt hela 53 procent av de bosniska avslut han fick mot sig.

Efter en svensk svacka kröp Bosnien-Hercegovina sedan närmare och låg ”bara” under med fem bollar, men Sverige ryckte upp sig och kunde gå ifrån till en klar öppningsseger.

30–18 innebar en svensk smakstart på Europamästerskapet i Slovakien och Ungern.

– Jag tycker det var en väldigt optimal premiär för oss. Jag är otroligt nöjd med matchen. Det var bra försvarsspel och vi fick i gång båda målvakterna och använde hela gänget, säger Glenn Solberg.

– Vi har en extremt spännande och bred trupp som vi ska göra så gott vi kan med att utnyttja på bästa möjliga sätt.

Betydligt tuffare motstånd lär det bli på lördag kväll i den andra gruppspelsmatchen. Då väntar Spanien som har två raka EM-titlar och i sin premiär besegrade Tjeckien, dock inte med mer än 28–26.

Läs mer:

Skadan gav Palicka perspektiv: ”Trodde aldrig jag skulle kunna spela handboll igen”

Efter kritiken: Blågult tryggt på EM-hotellet

Från bänken i Sävehof till linjen i landslaget

Guide: EM i handboll för herrar 2022 i Slovakien och Ungern

Ämnen i artikeln

Slovakien
Handboll
Handbolls-EM

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt