Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Svenska fotbollförbundet sätter stopp för regnbågsfärgade skosnören i VM

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Svenska fotbollförbundet låter inte de svenska spelarna bära regnbågsfärgade skosnören under VM i Ryssland, rapporterar Sportbladet. 

– Symbolhandlingar är viktiga och det är viktigt för Svenska fotbollförbundet att visa vad vi står för, men det är svårt för oss att delta i alla olika initiativ, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Europaparlamentets inofficiella HBTQ-grupp har skickat regnbågsfärgade skosnören till alla europeiska spelare som tävlar i VM. Men skosnörena blir inte aktuella för de svenska spelarna.

– Jag har inget emot att spela i dem. Men det är något som förbundet får bestämma, sade lagkapten Andreas Granqvist på en presskonferens på tisdagen.

Läs mer: Så var VM-truppens första dag i Ryssland

Enligt Sportbladet har flera spelare ställt sig positiva till skosnörena men har hänvisat till att beslutet ligger hos Svenska fotbollförbundet (SvFF), vilka regler som gäller samt att deras skosponsorer kan ha en åsikt om de regnbågsfärgade skosnörena. 

– Nu har Europaparlamentariker skickat regnbågsfärgade skosnören till oss, och vi har fått förslag från andra på flera olika former av aktiviteter och initiativ. För oss är det också viktigt att försöka navigera bland allt och hoppar vi på det här nu så kommer det någon annan grupp som vill att vi ska göra något annat, säger Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Läs mer: 337 minuter utan mål – svenska måltorkan i fokus inför Sydkorea

Håkan Sjöstrand säger att SvFF istället har visat på andra sätt hur de ser på situationen i Ryssland och att alla inom landslaget har utbildats av människorättsorganisationen Civil Right Defenders. 

– Vi är medvetna om att HBTQ-grupper är en speciellt utsatt grupp i det ryska samhället och det är helt oacceptabelt. Det är mot de mänskliga rättigheterna och det vi kallar medmänsklighet. Den markeringen står vi, alla spelare, alla ledare och personalen kring svenska landslaget bakom, säger Håkan Sjöstrand.

Läs mer: ”De ropade: Ni behöver inte skynda på. Vi låter det brinna”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.