Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 14:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svenska-herrarna-tvaa-efter-rysare-i-sprintstafetten/

Sport

Johan Häggström ordnade ny skräll för svenska herrarna

Marcus Grate, mitten, kom tvåa i lagsprinten i Dresden tillsammans med Johan Häggström.
Marcus Grate, mitten, kom tvåa i lagsprinten i Dresden tillsammans med Johan Häggström. Foto: Jens Meyer/AP

Medan damerna dominerar hade de svenska herrarna inte haft en pallplats i sprint på över ett år. 

27-årige Johan Häggström ändrade på det.

– Man kan se litegrand på vad de gör och inspireras av dem, säger skidåkaren efter att ha lett Sverige till en andraplats i lagsprint i Dresden.

Johan Häggström bildade lag tillsammans med Marcus Grate på söndagens sprint, och var bara nio hundradelar bakom Frankrikes Lucas Chanavat över mållinjen när sprinthelgen i den tyska staden avslutades.

På lördagen tog han sin första pallplats någonsin i världscupen, den första sedan i november 2018 för de svenska sprintherrarna, när han blev trea i den individuella sprinten.

– Jag har svårt att greppa det fortfarande, säger han några timmar senare, på väg till flygplatsen för att åka hem.

– Jag vet inte hur man ska beskriva det, man är helt ordlös.

Ryssland kom trea i finalen, därmed blev det precis som på damsidan inga norska lag på pallen i lagsprinterna. Norges första- och andralag kom fyra och femma.

Svenskarna överlevde bland annat ett stavbrott på den nionde sträckan, då Marcus Grate fick problem kort före växling. Men han lyckades växla över utan att tappa. 

– Man fick lite panik och började skrika till ledarna så att han skulle få en stav till nästa sträcka. Han löste det riktigt bra, säger Häggström.

Han har blivit en skrällman de senaste veckorna, först då han låg trea totalt i Tour de Ski efter två etapper, sedan med helgens pallplatser. Själv hade han hoppats att vara med och kriga om en finalplats på sin höjd i Dresden, säger han.

Hans förklaring till att det går bra just nu är många års hårt arbete.

– Jag och min tränare har haft en långsiktig plan och jobbat tillsammans för att ta oss upp hit. Det har tagit tid, men skam den som ger sig.

Under tiden har det svenska damlandslaget producerat flera världsåkare, i synnerhet i sprint, medan det gått tyngre för herrarna.

– Det är lite skönt egentligen, för då kan man gå lite i skymundan och jobba sig framåt. De har varit väldigt framgångsrika och då kan man se litegrand på vad de gör och inspireras av dem.

Läs mer: Svensk seger i sprintstafetten