Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svenska-hopp-i-goteborgsvarvet/

Sport

Svenska hopp i Göteborgsvarvet

Det är gott om bland annat kenyanska favoriter som vanligt. Men Jasper Buitink, ansvarig för eliten i Göteborgsvarvet, utesluter inte svenska skrällar i dagens halvmara.

- Det är dags för lite svenska framgångar, säger han.

Rätta artikel

Göteborgsvarvet firar 40 år och har på den tiden vuxit från ett enskilt motionslopp till ett närmare veckolångt program med olika sträckor. Men det är fortfarande originalvarvet som är störst. I år räknar arrangörerna med omkring 55.000 startande, varav cirka 40.000 väntas fullfölja.

Den senaste svenska segraren på herrsidan var Mustafa Mohamed 2004. På damsidan får man gå tillbaka till Lena Gavelin 2002.

Men det finns en viss chans att det ändras i dag, enligt Jasper Buitink. Han lyfter till exempel fram Spårvägenlöparen Robel Fshia, som var bäste europé i terräng-VM i slutet av mars.

- Jag tror att Robel kan överraska. Han har visat över tid att han är stark och kommer nog att hänga med i täten, säger Buitink.

På damsidan väntar dessutom en duell mellan två svenska maratonspecialister – Charlotta Fougberg, Ullevi, och Hanna Lindholm, Huddinge. Fougberg blev Sverigetvåa genom tiderna i maraton i februari, men blev nyligen passerad med sex sekunder av Lindholms 2.29.34 i Hamburgs maraton.

- Den duellen ser jag fram emot. Jag tror på topp sex på båda två, säger Jasper Buitink.

- Jag tror på topp sex på båda två. Lotta har hemmaplan, det ger alltid ett lyft och Hanna har i de senaste två loppen visat att hon är i kanonform.

Robel Fshia lär dock få hård konkurrens av bland andra Richard Mengich, tvåfaldig vinnare som senast var med och satte banrekord 2016, och Mengichs kenyanska landsman, fjolårsvinnaren Shadrack Kimining.

På damsidan har flera löpare aviserat en attack på banrekordet på den tuffa halvmaratonbanan. Bland dem exempelvis etiopiskan Bekelech Gudeta och en handfull kenyanskor.