Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svenska-jokern-visade-vagen-mot-japan/

Sport

Svenska jokern visade vägen mot Japan

Melissa Petrén fick sitt internationella genombrott när Sverige besegrade Japan i VM-handbollen med 34–26. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Förbundskapten Henrik Signell presenterade henne som truppens joker. Han visste vad han pratade om. När Sverige besegrade Japan med 34–26 (20–13) var det mästerskapsdebutanten Melissa Petrén som visade vägen.

– Melissa springer omkring som om hon hade 150 landskamper, säger Signell imponerat.

I tredje VM-matchen valde Henrik Signell att för första gången starta med Isabelle Gulldén, 30-åriga mittnian som turnering efter turnering burit det svenska laget.

Men när den svenska inledningen blev lika skral som tidigare, Japan ledde ett tag med 5–1, valde Signell att låta 24-åriga mästerskapsdebutanten Melissa Petrén hålla i taktpinnen.

Petrén gjorde knappast Signell besviken.

Med ett varierat skytte och fina inspelningar klev Petrén av första halvlek med ett facit på fyra mål och fem assist.

– Det är skönt att det går bra. Jag har mycket självförtroende efter att det gått bra i danska ligan, säger Petrén när hon intervjuas av TV6.

Petrén, som gjorde sin tionde landskamp, debuterade på förra sommarens turné till Sydkorea. Men i första matchens första anfall skadade hon knät och var borta från handbollen i åtta veckor.

Inför den här säsongen lämnade Petrén Lugi för danska Horsens, som ligger i botten av ligan, där hon ofta spelar huvudrollen.

Nu ser Petrén ut att bli en nyckelspelare i landslaget också.

– Hon levererar alltid i landslaget, i dag kanske hon är ännu vassare. Hon kan så mycket, skaffar sig själv tid och är väldigt allround. Hon har nog en lång tid i landslaget, säger Signell till TV6.

Melissa Petrén har, precis som Mathilda Lundström, Huddinge som moderklubb. Matchens bästa målskytt kom också från Stockholmsområdet för Linn Blohm, fostrad i Gustavsbergs IF, hann med sju mål och var hundraprocentig i sina avslut.

– Jag har ett lugn i anfallet som gör att jag lyckas, säger Blohm som fick ett flertal assist av Melissa Petrén.

I andra halvlek luftade Signell bänken och lät både Petrén och Blohm sitta en stor del av tiden på avbytarbänken.

Signell passade också på att träna på att ta ut målvakten och spela med sju utespelare. Det spelet vann Sverige med 2–1.

Matchen spelades i ett hiskligt tempo och Isabelle Gulldén, som är tillbaka efter att ha blivit mamma i juli, var ärlig i sin analys.

– Det var en pulschock, konstaterar Gulldén. 

Målvakten Filippa idéhn satte två mål med välplacerade kast i öppet mål.

– I dag fick jag feeling och det satt, det är alltid roligt att göra mål.

Efter 26–16 mot Kongo-Kinshasa, 32–19 mot Kina och 34–26 mot Japan väntar Argentina på torsdag och Ryssland på fredag.

Att Sverige vinner mot Argentina är givet, sedan väntar gruppfinalen mot Ryssland. Vinst i den matchen också och Sverige får ett drömläge när laget går in i huvudrundan i Kumamoto med fyra poäng.

Läs mer:

Förbundskapten Signell om sitt lag: ”Så fort hon får bollen så är det mål” 

Guide: Handbolls-VM i Japan: Matchtider, lag, favoriter, spelare att hålla koll på