Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-20 02:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svenska-mastarna-lagger-ner-elitlaget/

Sport

Mästarnas ordförande: ”Vi gör det för damfotbollens bästa”

Matchtröjor hänger i Göteborg FC:s klubbhus vid Valhalla IP i Göteborg. Nu meddelar klubben att elitverksamheten läggs ner.
Matchtröjor hänger i Göteborg FC:s klubbhus vid Valhalla IP i Göteborg. Nu meddelar klubben att elitverksamheten läggs ner. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Svenska mästarlaget i fotboll Kopparbergs/Göteborg FC lägger ner elitverksamheten. Spelarna får söka nya klubbar.

– Det här är det bästa beslutet för framtiden, säger klubbens ordförande Peter Bronsman, som sträcker ut en hand och anser att landets storklubbar måste ta ansvar för att utveckla damfotbollen.

På tisdagsförmiddagen var mästarklubbens spelare och ledare kallade till ett digitalt stormöte. De förväntade sig information om satsningen inför nästa säsong.

I stället tog klubbens ordförande Peter Bronsman till orda och meddelade att klubben, som den 7 november säkrade sitt första SM-guld och sedan spelade Champions League, lägger ner sin elitsatsning.

Beskedet, som kom som en blixt från klar himmel, chockade fotbolls-Sverige.

När DN pratar med Peter Bronsman under eftermiddagen förklarar han att det officiella beslutet fattades den 17 december, men att detta är tankar som han och styrelsen haft under flera år och att det grundläggande skälet är att man vill ge damfotbollen möjlighet att utvecklas och få bättre resurser.

– Vi har drivit damfotbollen i Göteborg och Sverige framåt under nästan 20 års tid. Att trampa på i samma gamla fotspår är inget vi tror på. För att kunna hävda sig internationellt är jag övertygad om att damfotbollen bör integreras i och vara en likvärdig del i en elitklubb och få ta del av samma resurser som herrarna. Det är förstås ett tråkigt beslut att ta på kort sikt, men sett över lång sikt är det definitivt rätt beslut att ta nu, säger Bronsman.

Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman.
Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman. Foto: Jonas Lindstedt

Han pekar på att damfotbollen utvecklats starkt de senaste åren. GFC:s möten med Bayern München och Manchester City i Champions League har övertygat honom om att enda sättet att tävla på lika villkor som storklubbarna är att verksamheten bedrivs i någon av de svenska storklubbarna

– I dag konkurrerar vi på helt andra villkor. Det gäller inte bara tv-pengar utan saker runt omkring som träningsmöjligheter. Vi har blivit omsprungna på grund av att herrklubbarna har tagit ett stort ansvar i Europa, säger Bronsman.

Borde då inte lösningen vara att gå ihop med till exempel IFK Göteborg eller Häcken?

– Jo, vi har försökt. För två år sedan var vi i kontakt med IFK Göteborg om ett samgående. Vi höll på nästan ett år och förhandlade, men de tackade nej.

Ska det här beslutet tolkas som att ni sträcker ut en hand eller rentav vill sätta press på dem att samarbeta?

– Skulle en sådan fråga komma så kommer vi givetvis att titta på den.

Så sista ordet är kanske inte sagt när det gäller nedläggningen?

– Man måste alltid kunna ändra sig, men vi måste också tänka på att vi har 17 A-lagsspelare som ska gå vidare i sina karriärer.

Som vd för lagets storsponsor Kopparbergs har du varit med och satsat många miljoner i klubben. Skulle ni inte bara kunna öppna plånboken lite till och ge tjejerna de resurser de behöver?

– Det är inte det det gäller. Långsiktigt måste vi hitta en väg att komma åt tv-pengarna. Här måste man förhandla som en klubb, annars kommer klyftorna bara fortsätta att växa, säger Bronsman.

Hur känner du kring den situation som ni försatt spelarna i?

– Tajmningen är bra efter en säsong. Jag är inte orolig för att de inte ska hitta nya arbetsgivare och där kommer vi också att hjälpa till så mycket vi kan.

Flera av dem har uttryckt sin stora besvikelse och sagt att det inte förstår motivet till beslutet.

– Det är klart att informationen alltid kan bli bättre, men jag hoppas att de kommer att förstå att vi gör det här för damfotbollens bästa.

Göteborg FC blev svenska mästare 2020. Landslagsspelaren Pauline Hammarlund (mitten) är nu en av spelarna som måste leta ny klubbadress.
Göteborg FC blev svenska mästare 2020. Landslagsspelaren Pauline Hammarlund (mitten) är nu en av spelarna som måste leta ny klubbadress. Foto: Mikael Fritzon /TT

Var styrelsen enig i sitt beslut?

– Ja.

Stina Svensson, gruppledare för Feministiskt initiativ i Göteborg, kallar beslutet tragiskt och ser det som ”ett tecken på gubbstyre över kvinnors verksamhet”. Vad säger du om det?

– Jag har inga kommentarer till det. Alla får tycka vad de vill.

I en DN-intervju under guldstriden sade Bronsman:

”Jag vill bygga upp någonting som kan stå på egna ben den dagen som jag inte är kvar. Den sämste ordföranden är den som säger: Där ser ni, när jag lämnade gick det åt skogen. En ordförande är där för att bygga för framtiden.”

Hur tycker du att det klingar i dag?

– Det är ju det jag gör, jag bygger för framtiden och jag måste ta beslut som vi kan stå för även i framtiden. Det här är det rätta beslutet för damfotbollen.

Fotnot. På sin hemsida meddelar Göteborg FC att klubbens ungdomslag (F17 och F19) samt integrationsprojektet Shake Hands kommer fortgå trots att elitsatsningen läggs ner.

Läs mer:

Landslagsmålvakten: ”Otroligt besviken – kom som en chock”

Elitfotboll dams sportchef: ”Tagen på sängen”

Ämnen i artikeln

Göteborg
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt