Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Svenska succérookien kan vinna formel E

Felix Rosenqvist kan vinna formel E-serien men siktar in sig på att försvara tredjeplatsen.
Felix Rosenqvist kan vinna formel E-serien men siktar in sig på att försvara tredjeplatsen. Foto: Mattias Persson/Motorsport Publication

Sensationsrookien Felix Rosenqvist är en av fyra med teoretisk chans att vinna formel E-mästerskapet som avslutas i Montreal i helgen.

– Att se sitt namn där uppe bland så många rutinerade och snabba förare känns verkligen inspirerande, säger smålänningen inför säsongsfinalen.

Felix Rosenqvist har haft ett strålande racingår så här långt, men redan i helgen avslutas hans viktigaste säsong. Elbilsracingen kör sina två sista lopp i Montreal.

Trots att Värnamokillen debuterade den här säsongen har han slagit de betydligt mer rutinerade konkurrenterna, där många av dem har formel 1-rutin, med häpnad efter en seger, fyra pallplatser och två pole positions på tio lopp. Det ger Rosenqvist en tredjeplats i sammandraget inför avgörandet.

Men då det är 58 poäng att köra om och Felix ligger 53 efter ledande regerande mästaren Sebastien Buemi har han blott en liten men dock chans att vinna hela mästerskapet.

– Jag är väldigt nöjd med att ha en så här framskjuten position med bara en deltävling kvar. Det var inget jag hade räknat med när säsongen började, säger Felix inför lördagens och söndagens två avslutande lopp.

Men att alla pusselbitarna skulle falla på plats för svensken är närmast osannolikt. Rosenqvist är som sagt 53 poäng efter ledande Buemi och 43 efter tvåan Lucas di Grassi. Sam Bird jagar honom bara fyra poäng efter på fjärdeplatsen.

För att Rosenqvist ska vinna måste han i princip ta full pott vad gäller poäng samtidigt som ledarduon ska misslyckas helt och att Sam Bird inte upprepar sin helg från New York senast. Då vann britten båda loppen.

Det vet också Felix om.

– Mitt stora mål blir att försvara tredjeplatsen och det kommer inte bli lätt. Bird hade en riktigt bra helg senast.

Banan i Montreal är helt ny för alla förarna.

– Det kan vara en liten fördel för mig. Jag brukar kunna anpassa mig fort. Layoutmässigt verkar det vara ett snabbt varv med en del intressanta höjdskillnader, något vi normalt inte ser så mycket av i formel E.

Läs mer: Inblick Sven Gustavsson: Porsches avhopp ritar om bilsportkartan rejält

Felix Rosenqvist är redan säsongens rookie med mer än dubbelt så många poäng som näst bäste nykomling. Det är också en svensk 25-åring som visat strålande form i de senaste tävlingarna med tre pallplatser i de fyra senaste loppen.

– Vi har visat att vi kan matcha de allra bästa och det tänker vi försöka fortsätta med i Montreal, säger Felix, som värmde upp inför avgörandet med att testa för Ganassis Indycarteam förra veckan där han körde Scott Dixons bil på Mid-Ohio-banan.

– Man lär sig alltid något på sådana test, speciellt när man får göra det med Scott, sa Felix efter testet till Indycars hemsida och fortsatte:

– Redan efter testet med dem i fjol sa jag att jag förmodligen skulle komma tillbaka. Indycar är definitivt ett av de mästerskap man som professionell förare vill köra en dag.

Läs mer: Hamilton hotar Vettels VM-ledning i formel 1-loppet i Ungern