Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Svenska talangen satte nytt världsrekord

Lisa Gunnarsson jublar efter att ha slagit rekordet.
Lisa Gunnarsson jublar efter att ha slagit rekordet. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Två doldisar räddade den svenska friidrottsäran i Globen. 16-åriga Lisa Gunnarsson satte nytt världsrekord för ungdomar när hon karade 4,49 i stav.

Och 29-årige Andreas Otterling hoppade 8,12 i längd.

”Det känns förvånande bra. Jag fick till det jag ville få till, jag tänkte bara på tekniken och då funkade det”, säger en glad Lisa Gunnarsson.

I Frankrike för ett par veckor sedan slog hon till med 4,47 och raderade ut Angelica Bengtsson tidigare världsrekord för ungdomar.

Nu i Globen höjde hon inte bara rekordet med två centimeter. Hon vann också över sin idol, Angelica Bengtsson, som rev ut sig på 4,49.

– Jag var lite urladdad från förra veckan, så i början hade jag inte så höga förväntningar för jag kände att jag inte riktigt var på topp. Uppvärmningen var helt kass, så jag tänkte att oj, det här blir inget bra.

– Men sedan blev det som det blev, så det var lite överraskande.

Om Lisa Gunnarsson var glad, så var Angelica Bengtsson desto ledsnare. 22-åringen hoppade 4,66 i Växjö i lördags och förväntningarna på att hon skulle höja det svenska rekordet och klara VM-gränsen 4,71, var stora.

– Det var riktigt tråkigt att riva ut sig. Det sket sig, men det var kul att Lisa lyckades.

Nu kan inomhussäsongen vara över för Angelica Bengtsson. Kanske avstår hon inne-SM om en vecka för att i stället åka hem till Frankrike och träna.

Och vila sin skadade högerhand.

– Jag tror inte jag kan hoppa högre om jag inte utvecklas så jag kanske ska lägga ner säsongen nu. Handen mår inte toppen, så då kan jag lika gärna åka hem och träna till OS i stället, säger Angelica Bengtsson.

29-årige Andreas Otterling slog till med 8,12 i ett kanonhopp och vann längdhoppstävlingen i Globen. Det var en höjning av det personliga rekordet från inomhus-EM i Prag för ett år sedan, med sex centimeter.

Foto:
Andreas Otterling. Foto: Bildbyrån

Den gången blev det brons. Segerhoppet i Globen kan ta honom hela vägen till inomhus-EM i Portland i USA.

– Det känns riktigt skönt. Jag har känt den senaste tiden att det finns riktigt långa hopp i kroppen, så jag är inte direkt förvånad, men att vinna mot de här killarna gör att det känns riktigt gott.

Michel Torneus är redan klar för VM men tvekar om att åka dit. I Globen gjorde han sin säsongsdebut och det gick så där. Efter 7,55 i första hoppet, följde fyra övertramp och så avslutade han med ett hopp på 7,87. 29-åringen var trots allt nöjd med årsdebuten.

– Hoppningen kändes jättebra i dag, men jag måste träffa plankan rätt och det är det jag måste korrigera till nästa vecka. Eter det tar jag beslut om jag åker till VM, säger Tornéus.

För de kvinnliga längdhopparna blev inte Globengalan någon glad gala. Även om Erica Jarder förbättrade sitt årsbästa med nio centimeter, till 6, 53 och Khaddi Sagnia tyckte hon hittade känslan, så hoppade hon inte längre än 6,47.

Nu avgör resultaten på SM om en och en halv vecka om Sagnia åker till inne-VM i USA eller inte.

Sprintern Odain Rose blev fyra på 60 meter i finalen som vanns av 39-årige Kim Colins.Rose tid, 6,62, var personbästa och gör att han också är klar för inomhus-VM i mars.

– Jag är sjukt glad, äntligen börjar det rulla på igen.

Sofie Skoog hoppade 1,94 i höjd i helgen, nu försökte hon på nya personbästat 1,95 sedan hon karat 1,92 i första försöket.

Foto: Bildbyrån
Sofie Skoog. Foto: Bildbyrån

Nu blev det inte något nytt personbästa, men Sofi Skoog har höjt sig med sex centimeter sedan början av året.

Många hade sett fram emot Emma Greens come back i Globen. 31-åringen hoppade i Polen för en vecka sedan och klarade 1,87, men på inhoppningen på onsdagskvällen kände hon hur det drog i baksidan av ena låret.

Och där tog hennes tävling slut.

Läs också: Aregawi undersöks i Nederländerna

Rapport från en Globengala

Svenskt rekord och VM-klar
Bakom Genzebe Dibaba satte Sara Lahti nytt svenskt rekord på en engelsk mil med tiden 4.30,73. Men viktigare var att hon passerade 1 500 meter på 4.12,73 – 27 hundradelar under kvalgränsen till inomhus-VM i Portland.

Korta längdhopp
Erica Jarder hoppade nytt årsbästa med 6,53, Khaddi Sagnia slutade på 6,47. Även stjärnorna Shara Proctor och Ivina Spanovic hoppade kort. Vann gjorde estniskan Ksenija Balta på 6,76.

Lång stöt i Annexet
Kanadensaren Tim Nedow stötte i väg kulan 21,33 meter, nytt personligt rekord och det tredje bästa resultatet i världen i år. Kulstötarna fick inte plats i Globen utan höll till i Annexet.

Gammal är äldst
39-årige Kim Collins vann VM på 100 meter i Paris redan 2003. Nu vann han finalen på 60 meter på tiden 6,56, trots att han fick en usel start, och var mycket nöjd. Tvåa kom amerikanen Mike Rodgers.

Ekelund skadad i låret
Irene Ekelund kände direkt efter start att det stramade i ena låret. 18-åringen blev trea på 200 meter, men räknar med att springa 60 meter på SM. Vann 200 gjorde amerikanskan Jenebe Tarmoh på tiden 23,38.

Hjelmer slut efter halvt lopp
Lizanne de Witte spurtade förbi storfavoriten, tjeckiskan Zuzana Hejnova, alldeles före mållinjen och vann 400 meter på tiden 53,21. Svenska Moa Hjelmer började bra, men tog helt slut efter halva loppet och kom trea på tiden 55,01.

Aregawi till holländsk läkare
Abeba Aregawi kom aldrig till Globen. Anledningen var en krånglande rygg. Nu ska hon undersökas av läkare i Nederländerna. "Hon reser dit på fredag", säger hennes tränare Bram Som som agerade hare i 1 000-metersloppet i Globen.

Beitia hoppade högst
Ruth Beitia från Spanien var den enda som klarade 1,95 i damernas höjdhopp och vann på det. Sofie Skoog blev tvåa på 1,92 och gjorde tre försök på nya personbästat 1,95. Emma Green skadade sig på uppvärmningen och startade inte.

Grekiska slog personbästa
Grekiskan med det svåra namnet, Nikoléta Kriakopoulou, vann stavhoppet på nya personbästat inomhus, 4,81. Fabiana Murer från Brasilien trea på 4,71. Lisa Gunnarsson fyra på 4,49.

Nils Palmgren

Mer om galan

• Dibaba krossade udda världsrekord
Genzebe Dibaba krossade världsrekordet på en engelsk mil i Globen. Det var tredje året rad hon satte världsrekord i Stockholm.
Hennes tid 4.13,31 var en förbättring av det gamla rekordet med nästan fem sekunder.

• Esk: ”För lite folk och för dåliga svenska resultat”

• Läs också: Aregawi undersöks i Nederländerna