Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 14:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svenska-talangen-varldens-dyraste-varvning-2021/

SPORT

Svenska talangen världens dyraste värvning 2021

Hanna Bennison. Arkivbild.
Hanna Bennison. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Den uppmärksammade värvningen av Hanna Bennison var inte bara rekorddyr för Everton.

Det var världens dyraste övergång på damsidan i fjol, visar en sammanställning från Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

TT Text

Det var många klubbar som ville lägga vantarna på en av världens största fotbollstalanger i somras. Super League-laget Everton drog till slut det längsta strået, och värvade den då 18-åriga Hanna Bennison från Rosengård.

Övergångssumman har inte offentliggjorts, men enligt Aftonbladet landade den någonstans mellan 1,5 miljoner och 2,3 miljoner kronor.

Det är i så fall den största affären för en damallsvensk spelare, och Everton har också bekräftat det är klubbens dyraste damvärvning genom tiderna.

Nu visar det sig att det också var hela fotbollsvärldens dyraste övergång på damsidan 2021. I Fifas rapport över fjolårets transfermarknad hamnar Bennisons övergång överst. Näst dyrast var nederländskan Jill Roord, som gick från engelska Arsenal till tyska Wolfsburg. Därefter följer Alana Cook (Paris SG–OL Reign), Damaris Egurrola (Everton–Lyon) och Nikita Parris (Lyon–Arsenal).

De fem övergångarna utgjorde dessutom nästan 60 procent av den totala summan som damklubbarna spenderade på nyförvärv förra året. Den siffran landade på runt 19 miljoner kronor, vilket är nästan en fördubbling mot föregående år.

På herrsidan spenderade klubbarna mindre i fjol än 2020, men slutsumman är fortfarande på en helt annan nivå än inom damfotbollen. Totalt lade herrklubbarna nästan 44 miljarder kronor på nyförvärv och dyrast av alla var Romelu Lukaku som lämnade italienska Inter för engelska Chelsea. Enligt uppgift betalade Chelsea runt 1,2 miljarder kronor för belgaren.

Lukakus följdes närmast på listan av Jadon Sancho (Borussia Dortmund–Manchester United) och Achraf Akimi (Inter–Paris Saint-Germain).

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt