Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-11 20:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svenskan-kan-bli-forsta-kvinnliga-ordforanden-nagonsin/

Sport

Svenskan kan bli första kvinnliga ordföranden någonsin

Petra Sörling kandiderar till posten som ordförande för det internationella bordtennisförbundet, ITTF.
Petra Sörling kandiderar till posten som ordförande för det internationella bordtennisförbundet, ITTF. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det stormar i det internationella bordtennisförbundet, ITTF.

Nu är tanken att en svenska ska skapa ordning och reda som ny ordförande – som den första kvinnan på posten någonsin.

– Det är på tiden, konstaterar Petra Sörling.

Sedan ITTF grundades 1926 har förbundet aldrig haft en kvinnlig ordförande. Den 18 september, då nästa stämma ska hållas, kan det vara dags för ett trendbrott.

– Jag har känt att jag har ett stöd och att många har pushat mig att kandidera. Det är inget beslut som jag tagit över en natt utan det har vuxit fram, säger Petra Sörling, 50.

Hon är ordförande för Svenska bordtennisförbundet och är inne på sin tredje mandatperiod som vice ordförande i ITTF:s exekutivkommitté, en roll hon haft sedan 2009.

– Med den erfarenheten och bakgrunden som jag har professionellt så har jag mer att bidra med och jag skulle gärna få chansen.

Både inom ITTF och från svenskt håll har det på senare tid talats om ett behov för ett nytt ledarskap som kan modernisera det internationella förbundet och ta sig an de utmaningar som uppstått på den globala bordtenniskartan.

– Om man ser till de senaste åren har vi professionaliserat sporten och gjort stora förändringar, kommersialiserat och bolagiserat. Men jag tycker att vi i de här förändringarna har tappat kontakten med de nationella förbunden och kontinenterna, säger Petra Sörling och fortsätter:

– Vi har just nu ett system som gagnar de allra bästa toppspelarna och de finns framför allt i Kina. Den andra halvan av toppspelarna måste också få möjligheten att utvecklas. Jag tror att vi måste stanna upp lite och få med resten på tåget, annars är risken att det blir för stora klyftor och problem framåt.

Sörling befarar att bordtennisens roll i Europa och på andra kontinenter än den asiatiska kan komma att bli marginaliserad om förändringar inte införs, något som hon menar redan har skett inom andra sporter.

– Bordtennisen är stor i Kina och den stora kommersiella marknaden finns också där. I badminton, till exempel, är det nästan inga stora tävlingar kvar i Europa och jag är rädd för att vi ska gå samma väg. För att sporten ska växa och utvecklas så behöver faktiskt Asien också Europa.

Sörling upplever att hon har ett starkt stöd i sin kandidatur, men det finns motstånd. Bland annat i form av den sittande, tyske ordföranden Thomas Weikert som efter sju år på stolen har meddelat att han siktar på att bli omvald.

– Det har varit många tvister, säger Sörling.

Hon syftar delvis på nationella förbund som känt sig osedda och förbikörda när fokus från högsta topp snarare legat på internationella turneringar än nationella ligor. Men även på politiskt maktspel i ITTF:s styrelse som eskalerade när Thomas Weikert i februari suspenderade den ställföreträdande qatariske ordföranden Mohamed Al-Mohannadi – en dispyt som nu behandlas i ITTF:s tribunal och kan komma att hamna i knäet på idrottens domstol Cas om ingen lösning nås.

ITTF har sedan dess i ett gemensamt utlåtande slagit fast att Weikerts förtroende är förbrukat.

– Vi har från styrelsens sida enigt – samtliga ledamöter – sagt att vi inte står bakom det agerandet, säger Petra Sörling.

– Det gäller som president att ha örat nära marken och lyssna. Även om vi har tysk president i dag och förhoppningsvis en svensk i framtiden så handlar det här inte bara om Europa utan om alla 226 medlemsländer. Jag tror det behövs ett starkare ledarskap.

Hur hon ser på att eventuellt bryta mark som första kvinna på ordförandestolen? Både naturligt och nödvändigt.

– För mig är det inte en fråga om att det känns på något speciellt sätt, däremot märker man ju att det är historiskt. Och gällande det kan jag bara säga att det är på tiden, säger Petra Sörling och tillägger avslutningsvis:

– Det behövs kvinnor och män, yngre och äldre. Jag tror mycket på diversifiering. Bordtennisen är också integrerad med parasporten sedan många år tillbaka, det är ”one sport, one family” och det tror jag genomsyrar mycket.

Läs mer:

Bordtennis-EM 2023 till Sverige

Linda Bergström klarade OS-kvalet – nu ligger bollen hos SOK

Ämnen i artikeln

Bordtennis

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt