Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

”Svenskarna är mer skadeglada”

Norska Maiken Caspersen Falla, som tog silver i OS-sprinten, blev rörd när hon hörde den svenska nationalsången i samband med att Stina Nilsson fick sitt OS-guld.
Norska Maiken Caspersen Falla, som tog silver i OS-sprinten, blev rörd när hon hörde den svenska nationalsången i samband med att Stina Nilsson fick sitt OS-guld. Other: Patrick Semansky/AP

Pyeongchang. När Stina Nilsson och ryska trean Julia Belorukova började gråta fick Maiken Caspersen Falla också tårar i ögonen.

– Och jag fick en klump i halsen av att höra svenska nationalsången, säger den norska OS-tvåan.

Hon tog hem guldet i OS i Sotji 2014 och var den ende som kunde utmana Stina Nilsson i tisdagens sprintfinal.

Trots att Stina Nilsson snodde guldet från Maiken Caspersen Falla är norskan den som ser lyckligast ut när de dagen efter duellen får sina OS-medaljer runt halsen.

– Jag gläds åt svenskarnas sida, det är inte varje dag, säger Caspersen Falla. 

Caspersen Falla får frågan om hon någonsin sett Stina Nilsson, som är känd för att vara mer än återhållsam, visat så mycket känslor.

– Nej, det har jag icke. Jag blir rörd å hennes vägnar när jag ser så mycket tårar. Jag är lite så att jag blir berörd av andras tårar. 

Läs också: Nilsson om guldtårarna: ”Varit ett känslosamt år” 

Hon brukar få reaktioner från Sverige efter duellerna med Stina Nilsson. Men efter det att Nilsson vann guldkampen i tisdags har det varit tyst. 

– Jag har inte fått några reaktioner och det kanske jag reagerat på. Jag tror att vi norrmän gläder oss lite mer åt svenskarnas framgångar. Svenskarna är lite mer skadeglada. Men vi tål det, så det går bra. 

Maiken Caspersen Falla tvingades vänta på Stina Nilsson eftersom arrangören inte hittade svenskgänget när de skulle köras till prisceremonin. Det innebar också att körschemat för medaljutdelningen fick läggas om.

– Jag började bli nervös å Stinas vägnar, säger Kaspersen Falla. Men hon kom ju till slut.

Man skulle kunna tänka sig att Caspersen Falla ser OS som ett misslyckande. Hon tog ju OS-guld i Sotji och nu fick hon finna sig i att hamna på silverplats.

– Jag ser det inte som ett nederlag, det är otroligt många som är med och slåss om medaljerna. Jag står här fyra år efter det OS-guld jag tog i Sotji. Jag blir både rörd och stolt, att ta medalj i OS har hela tiden varit målet, det är väldigt stort för mig.

Läs mer: Tvåan Caspersen Falla: ”Stina förtjänt av segern” 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.