Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svenskarna-far-se-upp-med-satan/

SPORT

Svenskarna får se upp med Satan

Miroslav Satan och Ladislav Nagy är två av de slovakiska spelarna Sverige måste se upp med. Michel Miklik är den tredje.
Miroslav Satan och Ladislav Nagy är två av de slovakiska spelarna Sverige måste se upp med. Michel Miklik är den tredje. Foto: Xavier Laine/Icon Sport

Försvarsmässigt är Tre Kronor i klass med Ryssland i detta VM. Men effektiviteten framåt är riktigt dålig. Inför kvällens match mot Slovakien inser också förbundskapten Pär Mårts att de ganska småväxta spelarna i de två offensiva kedjorna kanske inte alltid måste skjuta och driva på mål.

Bara tre utespelare, Linus Klasen, Nicklas Danielsson och Magnus Nygren, samt målvakten Linus Ullmark körde på is på värmningen inför matchen mot Slovakien 19.30 i kväll.

Eftersom Tre Kronor har ett tajt spelschema måste man se till att man värmer på olika sätt. Det är också viktigt med återhämtningen.

Peter Popovic var fortfarande hes efter utbrottet som väckte laget i slutet på andra perioden mot Frankrike i går.

Pär Mårts var inte längre lika nedslagen som i går kväll direkt efter match.

– Vi hade ju vunnit, men jag var helt slut efter matchen. Vi står ju inte och fikar på bänken utan det är fullt ös hela tiden och man har laddat som fan en hel dag.

– Men det är klart jag var fundersam. Skulle vilja att spelarna kuggar i lite bättre, säger Pär till DN.

Ryssland och Tre Kronor har släppt in fem mål var. Klart minst i hela VM.
Men framåt har ryssarna gjort dubbelt så många mål, 22 mot 11.

Är det bara effektiviteten det hänger på?

– Att vi skjuter mycket kan ju också ge motståndarnas målvakt självförtroende. Det ska heller inte bara vara skott för att det ska vara skott. Det ska leda till heta målchanser också.
Mycket av det spel ni vill spela handlar ju om att få mycket folk på mål för att skymma, styra eller ta returer. Men de sex forwards som nu spelar i de två offensiva kedjorna är ju inga stora spelare.

Måste ni göra på något annat sätt, anpassa spelet efter spelarmaterialet?

– Det här är ju ett spelande gäng. Vill inte kräva att alla ska skjuta och driva på mål. Ändå kommer en hel del av våra mål med skymningar och returtagningar.

– Men jag tror vi får leva med att vi inte skapar så många röda avslut som vi normalt gör. Vi säger också att de ska spela svenskt. De ska spela som de gör hemma.

Mårts betonar att det här är en resa.

– Killarna kämpar och sliter. Inställningen är bra, men det är också många nya killar. Någon gjorde sin första VM-match i går. Andra sin fjärde. Det här är inte ”det färdiga gänget”.
Erik Gustafsson och Joacim Eriksson var feberfria på fredagsmorgonen. Ingen av dem tränade på is, men kommer att göra det i morgon. Förmodligen spelar i alla fall Erik mot Kanada på söndag.

På fredagen blev det också klart att Erik Gustafsson skrivit på för Avangard Omsk i KHL-ligan, vilken gör honom tillgänglig för fler landskamper nästa säsong.

Anders Nilsson står sin femte raka match mot Slovakien ikväll. Tre Kronor kommer också att starta matchen på samma sätt som man ställde upp mot fransmännen i går.

Slovakien är revanschsuget efter en dålig start på VM. Först föll man mot Tjeckien i förlängningen trots att man ledde bara minuter från slutsignalen. Sedan hade laget 1–1 länge mot Kanada, som vann med 4–1. Mot Frankrike ledde slovakerna med 3–1 innan man tappade till 3–5. Enda segern kom mot Norge med 5–2.

Slovakien har en riktigt bra målvakt i Jan Laco, men också Julius Hudacek, som tidigare spelat i både Södertälje och Frölunda.

Framåt är Michel Miklik klart farligast, med två mål och fem assist hittills.
Men veteranen Miroslav Satan och Ladislav Nagy måste också svenskarna se upp med.