Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svenske-supervallaren-nobbade-sverige-stannar-i-norge/

Sport

Svenske supervallaren nobbade Sverige – stannar i Norge

Perry Olsson har vallat många guldskidor åt Norge, de här två paren tillhör legendaren Marit Björgen. Foto: Jonas Lindkvist

Han är vallaren alla vill ha och inför den här säsongen försökte Sverige locka hem honom igen.

Men Perry Olsson, som vallar Ingvild Flugstad Östbergs skidor, stannar helst i Norge.

Inför masstarten på fjärde etappen i Oberstdorf i januari 2019 stod valet mellan klister, ruggat eller torrvalla. 

När Flugstad Östberg kände sig osäker bestämde Olsson att hon skulle åka på ruggat. 

Norskan vann etappen och gick upp i ledningen som hon behöll ända upp till målet på Alpe Cermis. Ingvild Flugstad Östberg var inte sen att tacka sin vallare för segern i Tour de Ski 2018–2019.

– Det är många som jobbar tillsammans , det är hela teamets förtjänst, vi är ju beroende av varandra för att det ska bli ett bra resultat, säger Olsson som inte vill ta åt sig hela äran när det gäller Flugstad Östbergs skidor.

Perry Olsson började i svenska landslagets vallateam hösten 1996. Under flera säsonger var han vallachef men inför säsongen 2003 anställdes Larry Poromaa som chef och skidförbundet ville dra ner på Olssons tjänst.

Då drog han till Norge.

– Jag ringde själv dit och frågade om arbete. 

Norska längdlandslagets sportchef Björnar Håkonsmoen anställde Olsson, som vallat åt Mathias Fredriksson, Anders Södergren och Björn Lind, utan att prata med vallachefen Terje Smevold.

Norska vallare kände sig förbisedda och det fanns en rädsla för att Olsson skulle ta med sig hemligheter hem till Sverige när ettårskontraktet gick ut. 

– Men meningen var att jag skulle vara kvar i Norge över OS i Turin 2006, säger han. 

I söndags fyllde Olsson 64 år och han är fortfarande kvar i det norska vallateamet.

Under Tour de Ski har han ansvar för Ingvild Flugstad Östbergs skidor. 

Den 29-åriga norskan blev av hälsoskäl avstängd från allt tävlande i november men fick i veckan klartecken att försöka försvara segern i touren.

– En fantastisk åkare, berömmer Olsson. Jag hoppas verkligen att hon lyckas nu när hon är tillbaka i spåren.

Olsson har vallat åt större åkare än Flugstad Östberg. Han har haft legendarer som Marit Björgen och Petter Northug på sin lott. 

Olsson var Northugs vallare fram till 2013 då norrmannen valde att bilda ett eget team och anställa Stein Olav Snesrud, som i dag är Norges vallachef, som personlig vallare. 

– Petter litade nog på oss som jobbade med skidorna. Han var engagerad, då testade vi ju skidorna tillsammans, mest på tävlingsdagen.

Hur många mästerskapsmedaljer Olsson har varit delaktig i håller han inte räkning på.

– Jag har varit med och bidragit till alla Marit Björgens mästerskapsmedaljer förutom en eller två som hon hade innan jag tog över. Inte alla Petters men en stor del, plus andra åkare som Jens Arne Svartedal, det blir ett antal, jag vet inte exakt.

För Norge är medaljer vardagsmat. 

– Men vi äter tårta vi också och gläds naturligtvis när vi tar en medalj, vi vill ju vinna. Men jag tror att det finns nationer som firar bra mycket mer än vad vi gör. Är vi på ett mästerskap och tar medaljer så är det ändå nästa dag som vi måste lägga fokus på så att det blir bra även den tävlingsdagen, det blir inte så mycket firande. 

När Olsson fick jobbet i Norge 2003 var det åtta som jobbade med att vässa skidorna, i dag har landslaget elva vallare och en chef. Sju vallare har fyra åkare vardera som de ansvarar för, tre vallare sköter finishen med glid, slip och strukturer, en vallare har hand om fästet.

– Det har hänt mycket. I dag lägger vi ned mycket tid på att testa skidor, vallor och strukturer, arbetsmängden är ännu större nu och den drivs väl upp hela tiden. Som vallare är vi beroende av att det blir bra tester på fästvalla, glidvalla och struktur annars kanske inte resultatet blir så bra ändå.

Förutom Ingvild Flugstad Östberg har Olsson ansvar för sprintåkarna Sondre Turvoll Fosslis, Mattis Stenhagens, Ane Appelkvist Stenseths skidor. 

Stenshagen och Appelkvist Stenseth, som åkte teamsprint med Maiken Caspersen Falla i Planica, är nykomlingar i landslaget och Olsson jobbar på att lära känna både åkarna som personer och deras skidor.

– Jag känner inte att jag har full koll på mina nya åkares skidor, byter de dessutom skidmärke så är det nytt för dem också då tar det ytterligare tid. Men under en säsong hinner man nog får kontroll på det.

De senaste årens enorma framgångar innebär också ökade krav på vallarna. 

– Framför allt på mästerskap, då kan det bli lite extra nervigt. Mästerskap kommer ju inte lika ofta som världscupstävlingarna. 

Vid OS i Sotji hade det norska teamet problem att hitta rätt i valladjungeln. ”Smørebom” stod det med stora rubriker i de norska tidningarna.

– Man sa ju det men vi var ju ändå bästa nation på längdsidan. Vi var ju bättre än Sverige men vi hade inte hundraprocentiga skidor. Det var kanske framför allt på stafetterna och på herrarnas klassiska lopp som vi fick kritik. Då känner man besvikelse och frustration. 

Men för Olssons del har det mest handlat om glädje. Och det är framför allt från Marit Björgens tid, hon tog 26 VM- och 15 OS-medaljer mellan 2003–2018, som Olsson har sina bästa minnen.

– Det jag minns speciellt var när hon vann sitt första OS-guld i Vancouver 2010 i och med att hon inte hade något innan. Och med sitt sista guld i Pyeongchang 2018 blev Marit den vinterolympier som tagit flest medaljer.

VM-sprinten i Sapporo 2007 är ett annat minne.

– Jens-Arne Svartedal hade en säsong som inte varit så bra men han lyckades som siste man ta sig till VM och gick sedan och vann sprinten.

När Olsson inte är på resa med norska längdlandslaget håller han sig gärna hemma i Bruksvallarna.

Den svenska landslagsledningen ser gärna att Olsson vänder hem för gott.

– Jag har fått frågan, bland annat inför den här säsongen men jag har ju en anställning hos Norge. En gång till har det varit prat om det men det blev inget konkret.

Kontrakt går ut sista april.

– Jag vill fortsätta att jobba som vallare. Är det så att jag har möjlighet att förnya kontraktet med Norge så gör jag det.