Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 04:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svenske-talangen-en-idrott-som-tar-fast-de-som-dopar-sig-borde-fa-kredd/

Sport

Svenske talangen: En idrott som tar fast de som dopar sig borde få kredd

Suldan Hassan i Sätrahallen.
Suldan Hassan i Sätrahallen. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Den 21-årige svenske löpartalangen Suldan Hassan har liksom många andra varit i Etiopien och tränat över vintern. 

Han dopningstestades två gånger där, och hyllar dopningsjägarna efter att landslagskollegan Robel Fsiha testat positivt.

Allingsåsbon och en av Sveriges främsta löpartalanger Suldan Hassan blev trea på 1.500 meter på Spåret GP, tisdagskvällens friidrottsgala i Sätrahallen i Stockholm. Han sprang på sitt personbästa inomhus, tiden 3.43,84.

Han har precis varit i Addis Abeba i Etiopien och höghöjdstränat.

Han tränade med brittiska, belgiska och amerikanska löpare, och fick bland annat springa ett distanspass med den brittiske legendaren Mo Farah, dubbel OS-medaljör på 5.000 och 10.000 meter, som kom de två sista dagarna svensken var där.

– Det var kul. Då hade han lite ont i en fot, så han gick inte på så hårt. Det var inte jättejobbigt, men bara att jogga med honom är inspirerande, han är den bäste genom tiderna enligt mig, säger Suldan Hassan efter sitt lopp i Sätra.

Många långdistanslöpare åker till Addis Abeba för att träna, och det var också där Robel Fsiha, svensk EM-guldmedaljör i terränglöpning i december, testade positivt för en än så länge okänd substans, vilket avslöjades i fredags. Han förnekar dopning.

Suldan Hassan har ingen särskild koll på Fsiha, som inte tränade på samma ställe som han i Addis Abeba.

– Det var väldigt olyckligt, säger han om dopningsnyheten. 

– Samtidigt är det bra att det fungerar. En idrott som tar fast folk borde snarare få kredd. Man borde inte säga att det skadar idrotten, utan snarare så visar det att de (dopningstestarna) gör ett bra jobb, säger Suldan Hassan. 

Det har länge funnits en diskussion om hur väl testapparaten fungerar i till exempel Etiopien och framför allt i Kenya där många löpare tränar. Det var Svensk antidoping på Riksidrottsförbundet (RF) som hade beställt testet på Robel Fsiha.

Suldan Hassan säger att han testades två gånger när han var i Etiopien, och då är han inte på världsnivå. Samtidigt vet han inte om alla testas lika mycket.

– Vilket är olyckligt, för det ska vara fair. Å andra sidan så borde RF och Wada få kredd för att de sätter dit dem.

Men Suldan Hassan tror inte att han kommer att åka tillbaka till Addis Abeba. Han tycker det är tufft med den extremt höga höjden på 2.700 och 2.800 meter, vilket gör att han inte får tillräcklig kvalitet i träningen, säger han. 

– Jag tränade med europeisk elit i maraton, det var en inspirerande miljö. Sedan följer jag mitt eget program, men jag körde några pass med dem, kvalitetspass som man behöver. Det var jättebra, men jag föredrar lägre höjd. 

Han siktar framför allt på utomhussäsongen, och EM i Paris i första hand. I år går också det som han kallar ”det andra mästerskapet”, OS. 

– EM är huvudfokus. Gör man bra ifrån sig och kvalificerar sig för det andra mästerskapet, det är bara en bonus. Jag är fortfarande ung. 

Läs mer: Fsiha skyller dopningen på förkylningsmedicin