Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svensken-far-vara-med-och-tavla-om-miljonerna/

Sport

Lekfullt när EM-medaljören tävlade hemma

Niklas Lindbäck blev bäste svenske ryttare. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Den årliga hästshowen på Friends arena är i gång.

Många av Europas bästa hopp- och dressyrryttare finns på plats, och dessutom bjuds publiken på en hel del showinslag.

Här kommer en rapport:

När? Sweden International Horse Show inleddes på torsdagen och avslutas på söndag kväll.

Var? Tävlingarna avgörs på Friends.

Fyra i efterlängtad tävling

EM-bronsmedaljören i fälttävlan Niklas Lindbäck avslutade säsongen med att sent på torsdagskvällen bli bäste svenska ryttare inför hemmapubliken.

– Jag ser fram emot den här tävlingen under hela året, säger Niklas Lindbäck som kom fyra när inomhusfälttävlan på Friends avgjordes.

I år möttes ryttarna av nya tillfälligt uppbyggda terränghinderhinder, bland annat en vattengrav.

– Det var en klurig bana. Det gällde att ha tungan rätt i mun hela tiden. Jag gjorde ett par missar, men det är inget att gräma sig för. Det är sådant som händer, säger Niklas Lindbäck.

Torsdagskvällens inomhusfälttävlan bjöd på både allvar och lek. De deltagande ryttarna från Storbritannien, Tyskland och Sverige red alla för att vinna, men det var varken tårar eller tanda gnissel om de inte lyckades.

– Publiken lever verkligen med. Det märks att de tycker att det är kul med fart och fläkt, säger Niklas Lindbäck som ingick i det svenska laget som tidigare i år tog EM-brons och kvalificerade sig till OS.

Vann den individuella klassen gjorde världsettan Oliver Townend från Storbritannien. Tyksland vann lagtävlingen.

Henrik von Eckermann får chansen

Den 13 december avgörs den prestigefyllda och penningstinna topp tio-finalen för hoppryttare i Genève. Kvalificerade dit är de tio ryttare som var högst på världsrankningen i oktober.

I år är tionde året som finalen genomförs.

Sedan tidigare har det varit klart att Peder Fredricson kommer att finnas med i startfältet tack vare hans femte plats på världsrankningen.

Däremot såg det ut som Henrik von Eckermann, som förra året kom tvåa i finalen på hästen Castello, skulle missa årets final eftersom han under året trillat ner till tolfte plats på rankningen.

Nu har dock två av de kvalade ryttarna lämnat återbud vilket gör att Henrik von Eckermann – som den här veckan tävlar på Friends arena – har fått en plats i startfältet.

För förra årets andra plats gav von Eckermann en segercheck på drygt en miljon kronor. Nu får han en ny chans att vara med och slåss om de stora prispengarna.

Segraren får drygt en och en halv miljon kronor.

Redo för OS

Innan tävlingarna på Friends drog i gång fick de svenska ryttarna och hästskötarna besök av representanter från SOK, Sveriges olympiska kommitté, som förberedelse inför sommarens OS i Tokyo.

Samtliga tre ridsportlag, hopp- dressyr och fälttävlanslaget, är uttagna till Tokyo.

Ändringen i schemat

Arrangörerna av de stora internationella hästtävlingarna i Falsterbo kommer i sommar att återvända till sitt tidigare tävlingsschema.

Det innebär att lagtävlingen kommer att avgöras redan på fredagen, och inte på söndagen som de två senaste åren.

Skälet till förändringen är att flera lag, bland annat Sverige och Schweiz, har framfört önskemål om en återgång till det tidigare upplägget.

Flytten av lagtävlingen innebär att den högsta individuella klassen Grand Prix- hoppningen kommer att avgöras på söndagen.

Det händer under fredagen

Redan klockan tio på morgonen drar det i gång, och sedan följer 13 intensiva timmar där tävling och show blandas inne i arenan.

På programmet står bland annat internationella hoppklasser och världscupen för islandshästar.

Läs mer:

Springsteen utmanade svenskarna i första hoppningen 

Guide: Sweden International Horse Show på Friends arena