Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Svensken vill bli frikänd med hjälp av nya vittnen

I den norska tingsrätten blev det flera fällande domar.
I den norska tingsrätten blev det flera fällande domar. Foto: TT

Göteborg. Nya vittnen ska hjälpa den före detta Superettanspelaren att bli friad från matchfixningsdomen. Lyckas det överväger han enligt sin advokat att dra Norska fotbollsförbundet inför rätta.

På tisdagen inleds andra halvlek av den stora norska matchfixningsrättegången. Sju personer, varav fem fotbollsspelare, ställs åter inför rätta, nu i den norska motsvarigheten till hovrätten. En 28-årig svensk elitspelare med ett förflutet i Superettan och som utlandsproffs, dömdes i tingsrätten till åtta månaders fängelse. Med hjälp av vittnen, som inte var med i förra rättegången, hoppas han nu kunna rentvå sig.

– Det är två personer som ska vittna om att den träff i Uddevalla, där åklagaren hävdar att matchfixningen gjordes upp, i själva verket var ett vanligt socialt möte, säger Ole Petter Drevland, som försvarar 28-åringen.

Han förklarar att svensken, som de senaste åren varit spelande tränare i en Osloklubb på lägre nivå, haft det tungt sedan domen föll. Situationen förvärrades ytterligare sedan Norges fotbollsförbund på grund av domen också stängde av honom från allt fotbollsspel.

– Vi tycker att förbundet borde ha avvaktat med att fatta beslut om avstängning tills domen vunnit laga kraft, säger Drevland och förklarar att han inte utesluter att man kommer att driva en rättslig process kring avstängningen om hovrätten skulle fria 28-åringen.

Fallet handlar om två matcher i norska division 2 sommaren 2012. Tre av de fem spelarna dömdes i tingsrätten för att ha tagit emot ersättning för att fixa resultaten i matcherna. En annan 28-årig svensk hörde till de två spelare som friades. Han har kunnat fortsätta sin karriär och har den gångna säsongen spelat en framträdande roll i ett mellansvenskt division 1-lag.

Det längsta straffet, 18 månaders fängelse, fick en 44-årig svensk yrkesspelare, som pekas ut som hjärnan bakom spelkuppen. Mannen åtalades även i den stora matchfixningsrättegången i Kristianstad i höstas, men friades liksom samtliga sex åtalade. Asbjørg Lykkjen, åklagare i det norska målet, säger att även om 44-åringen frikändes i Sverige kommer hon att hänvisa till den rättegången eftersom hon menar att den visar att mannen är inblandad i liknande fall.

– Sedan får vi se vilken vikt som rätten lägger vid det, men jag menar att det har en betydelse, säger Lykkjen och noterar att den svenska domen överklagats.

Lykkjen överklagade precis som försvaret domarna i det norska fallet och hon vill ha männen dömda för grov korruption och till längre straff. Hon anser att tingsrätten inte förstod allvaret i de konsekvenser matchfixning får för idrotten och samhället.

Rättegången förväntas pågå i fem veckor.

Fakta. De sju som på nytt ställs inför rätta i Oslo

28-årig svensk fotbollsspelare

Dömdes till åtta månaders fängelse. Avstängd.

28-årig svensk fotbollsspelare

Friades. Spelade i fjol i svensk division 1-klubb.

44-årig svensk yrkesgambler

Utpekad som huvudman. Dömd till 18 månaders fängelse. Friades i den svenska stora matchfixningsrättegången i höstas.

34-årig svensk-norsk man

Utpekad som medhjälpare till huvudmannen. Dömdes i tingsrätten för narkotikabrott, men friades i matchfixningsdelen.

26-årig norsk fotbollsspelare

Dömdes till åtta månaders fängelse. Avstängd.

27-årig norsk fotbollsspelare.

Dömdes till sex månaders fängelse. Avstängd.

27-årig norsk fotbollsspelare

Friad av tingsrätten. Har spelat vidare för Osloklubb på lägre nivå.