Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Svenskt i topp i den totala världscupen

Henrik von Eckermann och hästen Mary Lou avslutade tävlingsåret 2017 med en fin andra plats i värlscupen.
Henrik von Eckermann och hästen Mary Lou avslutade tävlingsåret 2017 med en fin andra plats i värlscupen. Other: Pontus Lundahl/TT

EM-silvermedaljören Henrik von Eckermann fick ett bra avslut på året.

När årets sista världscuphoppning avgjordes i belgiska Mechelen slutade Henrik och hästen Mary Lou tvåa, bara 55 hundradelar från segern.

Andraplatsen innebar att de gick upp i ledningen i den totala världscupen och säkrade en plats i vårens världscupfinal i Paris.

Henrik von Eckermann trivs i belgiska Mechelen.

För fem år sedan tog han sin första världscupseger någonsin i just Mechelen, och på lördagen var han nära en ny seger när årets sista världscupdeltävling avgjordes.

Tillsammans med stoet Mary Lou svarade han för en felfri grundomgång, och för en riktigt snabb omhoppning.

Det höll nästan hela vägen till seger, bara ett ekipage var snabbare.

Harrie Smolders från Nederländerna och Zinus satsade allt mellan de två sista hindren i omhoppningen för att ta sig förbi det svenska ekipaget och satsningen höll.

När ekipaget gick i mål visade det sig att de var 55 hundradelar snabbare än Henrik von Eckermann och Mary Lou.

Henrik von Eckermann hade dock all anledning att vara nöjd med sin andraplats. De nya världscuppoängen som han fick innebar att han gick upp i ledningen i den totala världscupen med sammanlagt 57 poäng.

Därmed kan han redan nu känna sig säker på en plats i vårens världscupfinal, som kommer att avgöras i Paris i april, dit de sammanlagt 18 bäst från den europeiska ligan är kvalificerade.

Detta trots att fyra deltävlingar återstår.

Andraplatsen var också ytterligare en bekräftelse på att Henrik von Eckermann har haft ett riktigt bra 2017.

Förra hösten lämnade hoppryttaren jobbet som beridare hos den tyska fyrfaldige OS-guldmedaljören Ludger Beerbaum för att starta eget.

Något som det visade sig var helt rätt steg att ta för 36-åringen.

Numera driver han sin egen tävlingsverksamhet på en gård i tyska Bonn, och Henrik har det här året ridit hem EM-silver i lag, kommit trea i världscupfinalen och vunnit ett flertal meriterade segrar mot bästa tänkbara motstånd.

Majoriteten av hans framgångar har kommit på stoet Mary Lou som Henrik började tävla med i samband med flytten från Ludger Beerbaum.

Ludger Beerbaum var också med och tävlade i Mechelen, men hans ritt fick ett dramatiskt slut när han efter målgången föll av sin häst Chacon.

Beerbaum fick bäras ut på bår, men var vid medvetande. När han föll såg det ut som om det var vänster axel som fick ta den värsta smällen.

Den andra svenske ryttaren i världscupklassen Douglas Lindelöw på hästen Zacramento hade ett nedslag i grundomgången och slutade på en 14:e plats.