Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Svenskt medaljdrama i ryttar-VM efter personbästa

Therese Nilshagen med Dante Weltino.
Therese Nilshagen med Dante Weltino. Foto: Roland Thunholm/TT

Patrik Kittel satte press på motståndarna när han och Well Done satte personbästa i lagtävlingen i VM i Tryon.

Efter det blev det en nervös väntan för de svenska dressyrryttarna. Skulle USA gå förbi dem och putta ner Sverige till en fjärde plats?

Som sista ryttare visade hemmaryttaren Laura Graves att hon hade nerverna under kontroll.

Sverige slutade fyra och missade VM-medalj med minsta marginal.

Få saker är så retfulla i ett mästerskap som en fjärde plats. Särskilt när marginalerna som i det här fallet blev väldigt små.

– Surt sa räven, vi är ju dem hack i häl. Det var ytterst nära att vi knep tredjeplatsen, sa den svenska förbundskaptenen Bo Jenå till SVT.

Förbundskaptenen och ryttarna kunde dock glädja sig åt att fjärdeplatsen i VM-lagtävlingen innebär att Sverige är kvalade till OS 2020 – de sex bästa lagen fick OS-biljett.

En föga tröst direkt efter tävlingen, men viktigt i ett längre perspektiv. Nu behöver Sverige inte jaga en av de få kvarvarande OS-platserna i nästa års EM.

– Jag är otroligt nöjd med alla fyra ryttarna, och det här är bara början. Vi kommer bli ännu bättre, sa Bo Jenå.

Inför avgörande i lagtävlingen i dressyr i VM i Tryon låg Sverige på en andra plats sedan Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello och Juliette Ramel på Buriel K.H  redan på onsdagen hade ridit sina program.

Tinne och Don Auriello hade några mindre missar i sitt program, men VM-debutanten Juliette Ramel fick till en väldigt fin ritt på Buriel som slutade med personbästa 75.248 procent.

Därmed fanns det en liten förhoppning om en svensk VM-medalj inför torsdagskvällens avgörande, även om alla visste att det skulle bli tufft.

Många av medaljkandidaternas bästa ekipage red först under torsdagen och omsvängningar i resultatlistan var att vänta.

För Sveriges del var det Therese Nilshagen på Dante och Patrik Kittel på Well Done som skulle jaga medalj under torsdagen.

Först ut var Therese Nilshagen. Hon svarade för en stabil och stark ritt, men ett misstag i slutet när Dante gjorde halt något för tidigt kostade poäng.

– Jag är väldigt nöjd. Tyvärr i den sista passagen trodde han att vi skulle stanna tidigare, jag vet inte varför. Jag hade gärna haft fler poäng, men det kunde ha varit värre, sa Therese till SVT.

Sist ut i det svenska laget var Patrik Kittel på mästerskapsdebuterande Well Done. Det slutade med succé.

Det svenska ekipaget svarade för en kanonritt och satte nytt personbästa med 78.199 procent.

– Jag avgudar den här hästen. Jag har alltid sagt att det här är den bästa häst som jag har suttit på, sa Patrik Kittel till SVT efter ritten.

Trots Kittels starka insats räckte det inte för Sverige skulle ta sig förbi Storbritannien som då låg tvåa.

För det saknades mindre än 0,2 procent. 

Storbritannien slutade på 229,628 procent. Sverige på 229,471 procent.

Därmed stod det klart att medaljkampen inte skulle avgöras förrän sista ryttaren hade varit inne på dressyrbanan.

Sist ut i startfältet var hemmaekipaget Laura Graves på hästen Verdades, och Laura höll nerverna under kontroll.

Ekipaget gjorde inga misstag och såg till att USA tog silvermedaljen och bronset gick till Storbritannien med Sverige på fjärde plats.

Vann lagguldet gjorde som väntat Tyskland och den individuella guldfavoriten Isabell Werth på hästen Bella Rose svarade för en fantastisk ritt.

Världsettan Isabell var så lycklig efter ritten att hon grät.

De 30 bästa individuellt i lagtävlingen gick vidare till fredagens individuella Grand Prix special. I den klassen kommer de första individuella medaljerna att delas ut.

Samtliga fyra svenska ekipage klarade av att kvala in till Grand Prix special.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.