Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-08 04:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svenskt-stafettguld-i-jvm-2/

Sport

Svenskt stafettguld i JVM: ”Så himla roligt”

Lisa Eriksson, Lisa Ingesson, Märta Rosenberg och Moa Hansson fixade guld för Sverige i JVM-stafetten i längdskidor.
Lisa Eriksson, Lisa Ingesson, Märta Rosenberg och Moa Hansson fixade guld för Sverige i JVM-stafetten i längdskidor. Foto: Svenska Skidförbundet/Bildbyrån

Det blev svenskt guld i stafetten i junior-VM i Vuokatti i Finland.

Efter att Lisa Ingesson dragit ifrån på näst sista sträckan kunde Moa Hansson köra hem guldet i en spurtstrid med det ryska laget.

– Jag tror aldrig jag har åkt så dåligt skidor som jag gjorde på upploppet. Man är helt slutkörd, säger Moa Hansson till TT.

TT Text

Det svenska laget var knappast favoriter på förhand, men lyckades överträffa förväntningarna och tog platsen högst upp på prispallen.

– Det känns hur bra som helst. Det är så himla roligt. Det är bland det roligaste att vinna i stafett också med det här laget, säger Moa Hansson.

Sverige hängde med bra i toppen under de första två sträckorna, men under tredje sträckan drog Lisa Ingesson upp tempot rejält och fick en lucka ner till konkurrenterna.

Hon gav Moa Hansson en ledning på 14 sekunder inför slutsträckan.

– När Ingesson gick loss på slutet och fick en lucka då pirrade det rejält i magen. Då gällde det bara att pressa på rejält, så det var lite nervöst, säger hon.

Moa Hansson lyckades förvalta ledningen hela vägen in i mål även om ryskan bara var någon meter bakom henne när hon passerade mållinjen.

– I sista backen kollade jag bak och såg att jag hade några meter. Det var väldigt skönt. Jag tror aldrig jag har åkt så dåliga skidor som jag gjorde på upploppet. Man är helt slutkörd, man känner inte mycket av sina ben då alltså, säger hon.

Det var Moa Hansson andra medalj under JVM. Tidigare i veckan tog hon silver i sprint och hon blev sedan fyra på 5 kilometer.

Det svenska stafettlaget bestod av Märta Rosenberg, Lisa Eriksson, Lisa Ingesson och Moa Hansson.

I mixedstafetten i U23-klassen blev det ännu en svensk medalj. Louise Lindström förde Sverige till brons efter att ha avgjort i spurten mot det franska laget på upploppet på sista sträckan. Norge vann.

Hanna Abrahamsson, Fredrik Andersson och Johan Herbert körde de andra sträckorna för Sverige.

I herrstafetten i JVM-klassen slutade det svenska laget på sjätte plats.

Rättelse: I en tidigare version stod det att ledningen inför sista sträckan i damstafetten var nio sekunder. Det är nu rättat till 14 sekunder.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt