Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Sverige bakom kravet: stoppa Ryssland från OS

Grinden till olympiska kommittén i Moskva.
Grinden till olympiska kommittén i Moskva. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin/TT

Världens ledande antidopningsorganisationer kritiserar Internationella olympiska kommittén i skarpa ordalag.

I ett uttalande kräver de att Ryssland stoppas från OS i Sydkorea nästa år.

– IOK har valt att inte agera för att tvinga Ryssland att lämna över bevisen, säger Matt Richardson, avdelningschef på svensk antidopning.

Det är 17 antidopningsorganisationer, bland andra svensk antidopning, amerikanska Usada och Storbritanniens Ukad, som efter ett möte i Colorado går ut med ett gemensamt uttalande, vilket The Guardian först rapporterade om. Även DN har tagit del av texten.

De riktar sig mot Ryssland och IOK. 

”Den undermåliga hanteringen av den här ryska dopningskrisen har lett till att världens idrottare undrar om de globala antidopningsreglerna har några tänder, och huruvida deras grundläggande rättighet till ren idrott spelar roll”, skriver de, och fortsätter:

”Det är tid för handling. Idrottare vill se resultat – inga fler tomma ord – som faktiskt stödjer deras beslut att tävla rena.”

De kräver att Ryssland släpper bevis, bland annat de dopningsprover som Wada inte har fått tillgång till. Tusentals dopningsprover har också förstörts i Ryssland.

I veckan avslöjade New York Times att 95 av de 96 ryssar som har anmälts efter juristen Richard McLarens rapport om korruption i rysk antidopning troligen kommer att frias eftersom det inte finns tillräckliga bevis i de individuella fallen. 

Samma grupp antidopningsbyråer kom med ett liknande uttalande förra året, men nu är formuleringarna skarpare. 

– Det var nu eller aldrig för ett år sedan. Nu börjar det bli väldigt tajt, säger Matt Richardson.

– IOK har inte agerat tillräckligt fort och inte varit tillräckligt på för att få ut bevisen. 

Efter att McLaren presenterade sin rapport, beställd av Wada, har IOK startat två olika egna utredningar, som väntas vara klara i oktober. 

Ryssland är just nu avstängt av internationella friidrottsförbundet och den paralympiska kommittén, men IOK stängde inte ute landet från OS i Rio förra sommaren. 

Det har ryktats att kommittén enbart kommer att ge böter till Ryssland, och låta landets idrottare tävla under rysk fana i vinter-OS nästa år.

Antidopningsbyråerna skriver att den långsamma hanteringen av skandalen hotar rena idrottare världen över i OS 2018.

”Vi tvivlar starkt på att spelen 2018 kommer att vara rena”, skriver de.

”Ett lands idrottsledare och organisationer borde inte ges tillträde till de olympiska spelen när de medvetet bryter mot reglerna.”

Läs mer: Ryssarna lurade Ljungqvist: Klart man är fly förbannad