Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sverige-enkelt-till-semi-da-blir-malvakterna-viktiga/

Sport

Sverige enkelt till semi – då blir målvakterna viktiga

Bild 1 av 2 Foto: Per Wiklund/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Foto: Per Wiklund/Bildbyrån

Sverige möter Schweiz i lördagens semifinal och det är nu VM i innebandy i Prag börjar på allvar.

Och då ställs målvaktsfrågan i fokus.

Johan Rehn och Måns Parsjö-Tegnér har tidigare varit konkurrenter i klubblaget.

Nu slåss de om förstaplatsen i landslaget.

Hans Jansson
Rätta artikel

Sverige vann som väntat kvartsfinalen mot Lettland.

Det gick oväntat lätt.

7-0 efter den första perioden blev till slut 14-1.

Och precis som i tre av fyra VM-matcher skapade motståndarna få chanser och de svenska målvakterna sattes aldrig på prov.

Men nu blir tuffare motstånd.

Det svenska målvaktsparet Rehn och Parsjö–Tegnér har stått två matcher var i turneringen och känner varandra utan och innan efter några år tillsammans IBF Falun.

Johan Rehn, 29, spelar fortfarande i Falun och vaktade kassen mot Finland (5-4) och Danmark (25–0) och Måns Parsjö–Tegnér, 24, nu i IBK Dalen mot Norge (9–1) och nu mot Lettland.

De har ett fint samspel på träningarna, men tävlar samtidigt om förstaplatsen.

– Det är alltid en hög konkurrens mellan oss. Jag tycker Måns har tagit jättestora steg de senaste åren och växt till en målvakt i världsklass, säger Johan Rehn som spelar sitt tredje VM.

Måns Parsjö–Tegnér gör sitt första.

– De hård konkurrens att bara komma med i landslaget. Det finns många duktiga målvakter i SSL. Tittar man på Rehn så har han spelat många SM-finaler och en VM-final. Det är en stor, rutinerad  och lugn målvakt, säger Parsjö–Tegnér som lämnade Falun för tre säsonger sedan.

Parsjö–Tegnér har inte behövt ångra att han lämnade stjärnlaget i Dalarna och flyttade till Umeå.

– Jag har fått ett väldigt bra utfall att slippa konkurera med Rehn i Falun. Jag har fått kontinuerlig speltid i Dalen som varit bra för min utveckling, säger 24-åringen.

Johan Rehn var reserv bakom Patrik Åman i Göteborg 2014. Men han vaktade målet i VM-finalen mot Finland för två år sedan i Riga, men blev utbytt när det var dags för straffläggning som Sverige förlorade.

Frågan är vem som förbundskapten Mikael Hill väljer att satsa på i  lördagens VM-semifinal mot Schweiz som hade stora problem i kvarten mot Norge (vann efter förlängning med 3–2).

Sverige har bara förlorat en gång mot Schweiz på ett 70-tal försök. Det var under Hills ledning i Euro Floorball Tour för drygt ett år sedan.

– Schweiz har en väldigt har bra struktur i sitt anfallsspel. De har många bra lösningar på det motståndarna ställer mot dem defensivt. De kan attackera både från vänster och höger kant och kan skapa riktigt bra lägen, säger Mikael Hill.

I den andra semifinalen ställs Tjeckien mot Finland, som på fredagskvällen slog Tyskland med 6–1.