Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 20:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sverige-far-extra-vila-infor-kvartsfinalen-vi-har-ett-forsprang/

SPORT

Sverige får extra vila inför kvartsfinalen: ”Vi har ett försprång”

De svenska spelarna jublar efter att ha säkrat kvartsfinalavancemanget i handbolls-EM mot Island.
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

GÖTEBORG. Egypten, Danmark eller Kroatien?

Oavsett vilket lag som blir motståndare i kvartfinalen i handbolls-VM kommer Sverige att ha fått en vilodag mer innan slutspelet drar igång på onsdag i Stockholm.

– Det är klart vi har ett litet försprång, konstaterar Felix Claar.

Det intensiva gruppspelet är i teorin avklarat redan med en match kvar. Tack vare segern mot Island (35–30) har Sverige redan säkrat både kvartsfinalplatsen och gruppsegern trots att en match återstår att spela.

– Nu har vi möjligheten att vila och förbereda oss för en match som är om fem dagar, säger Sveriges förbundskapten Glenn Solberg nöjt.

– Det är klart att det är viktigt. Det som är viktigast nu för oss är att förbereda oss för kvartsfinalen och göra allt vi kan för att vara så bra förberedda som möjligt till den.

Exakt hur Sverige ska hantera den återstående gruppspelsmatchen mot Portugal på söndag återstår att se.

– Det får vi ta och prata om, jag har inte kommit så långt än att jag har en plan för det. Vi vill så klart vinna allt vi ställer upp i men samtidigt är det kvartsfinalen som är vårt fokus nu, säger Solberg.

Att Sverige skulle gå på halvfart är inte aktuellt enligt Jim Gottfridsson.

– Det är andra lag som är beroende av hur det går i vår match, då kan inte vi gå ut och förlora med 20 bollar. Och dessutom har 10 000 löst biljett, säger han.

Niclas Ekberg och Jim Gottfridsson.
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Bakom Sverige gör Portugal, Brasilien och Ungern upp om den andra kvartsfinalplatsen.

I gruppen där Sveriges kommande motståndare finns är det fortfarande öppet. Egypten toppar just nu gruppen, men möter tvåan Danmark i den avgörande matchen på måndag kväll.

Sverige kommer att möta laget som slutar tvåa i den gruppen.

– Jag tror vi får Egypten. Jag har svårt att se att Danmark ska tappa det i Malmö med en fullsatt arena, säger Felix Claar.

– Självklart är det positivt att vi har lite mer vila än de andra lagen. Men det blir en otroligt tuff match vilka det än blir.

Även de flesta andra svenskarna tror att Danmark kommer lyckas besegra Egypten, vilket skulle innebära att Sverige slipper att de danska dubbla världsmästarna tidigt i utslagsmatcherna.

– Men det spelar faktiskt ingen roll. Jag tycker att så som vi har spelat de två sista matcherna så spelar det ingen roll vilka vi får möta. Vi kan slå vilka vi än får möta, säger Albin Lagergren.

Eric Johansson:

– Danmark kanske är det bättre laget så att man kan tänka att man vill ha Egypten. Men att få slå Danmark direkt här hade så klart varit superbra.

– Det spelar ingen roll vilka vi möter. Vi ser bara fram emot att få spela i Tele2 arena framför storpublik. Oavsett vilket lag vi möter kommer bli väldigt häftigt. Men om jag ska tippa så tror jag att det blir Egypten vi får möta.