Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 08:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sverige-far-nyckelroll-i-friidrottens-kamp-for-manskliga-rattigheter/

Sport

Sverige får nyckelroll i friidrottens kamp för mänskliga rättigheter

Hade Sverige fått bestämma hade VM inte hamnat i Qatar – av flera skäl. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

DOHA. Sverige får en nyckelroll i friidrottens kamp för mänskliga rättigheter.

– Vi har synpunkter på valet av Qatar som VM-nation. Om Sverige fått bestämma hade det inte hamnat där, säger Johan Storåkers, Svenska friidrottsförbundets ordförande.

2023 års VM arrangeras i Ungern, vars regering också fått skarp kritik på området.

Läktarna har gapat tomma.

Maraton- och gångtävlingar har utsatt de aktiva för hälsorisker.

Qatars lagar bryter på flera områden mot de mänskliga rättigheterna.

Kritiken mot VM i Doha har stundtals varit hård.

Läs mer: Kritik mot VM: ”Det är så tomt – ser bättre ut på tv” 

Sverige tar nu initiativ till att Internationella friidrottsförbundet (IAAF) ska utöka sitt arbete kring mänskliga rättigheter.

– Vi tycker det är viktigt att friidrotten står för ett öppet och tolerant samhälle och det finns flera saker i Qatar som strider mot det, säger Johan Storåkers, just hemkommen från VM-staden Doha.

Tanken var att Sverige tillsammans med flera andra länder skulle lägga en motion till IAAF:s kongress, men den drogs tillbaka i sista stund eftersom den kunde tänkas användas av Sydafrika i fallet Caster Semenya, där Sverige står på IAAF:s sida.

I stället utlovade IAAF:s ordförande Sebastian Coe i ett personligt samtal med Storåkers och senare inför kongressen att förbundet ska tillsätta en arbetsgrupp kring mänskliga rättigheter, där Sverige kommer att ingå och kan komma att erbjudas ordförandeposten. Coe kommer att besöka Stockholm i november.

– Det här handlar inte bara om Qatar och valet av vilka nationer som ska arrangera VM, det är bredare än så. Vi vill att friidrotten ska ta ett större samhällsansvar och att mänskliga rättigheter ska prägla sporten brett, säger Storåkers, som menar att valet av Qatar riskerar att skada friidrottens anseende ur flera aspekter.

Förbundsbasen kunde med egna ögon se de inte ens halvtomma läktarna på Khalifastadion.

– Att lägga VM på en ort där det inte finns publikintresse skapar problem med trovärdigheten för den globala friidrotten. Det är inte bra för det allmänna intresset, men heller inte ur ett idrottspolitiskt perspektiv, säger Storåkers.

Men är det inte bra att man sprider VM till regioner som Mellanöstern som inte haft mästerskapet tidigare?

– Det är en balansgång. När vi har 214 medlemsländer i IAAF är det inte självklart att lägga VM bara i starka friidrottsnationer – och i vissa nationer kan ett VM skapa ett intresse, men när det gäller Qatar är vi kritiska och om vi fått bestämma hade VM inte hamnat där, säger Storåkers.

Nästa friidrotts-VM avgörs i Eugene i USA 2021, som tilldelades mästerskapet utan att Göteborg fick chansen att delta i omröstningen. I fjol var Budapest enda kandidat när 2023 års värdstad utsågs. Även det valet riskerar bli omdiskuterat. Bland annat Europarådet har skarpt kritiserat premiärminister Viktor Orbáns regering för att genom lagstiftning bryta mot mänskliga rättigheter.

– Vi tycker att försvaret av mänskliga rättigheter är viktiga för alla IAAF:s medlemsländer. Det gäller även Ungen, säger Storåkers.