Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sverige-hade-inte-flyt-i-os-kvallottningen/

Sport

Sverige hade inte flyt i OS-kvallottningen

Frida Eldebrink är både nöjd och mindre nöjd med Sveriges OS-kvallottning. Foto: Per Wahlberg/TT

Basketlandslaget får OS-kvala mot Belgien och Kanada – och mardrömslottningen Japan.

– Man hade helst inte velat hamna med Japan, men det känns ändå okej. En bra dag kan vi slå alla lag i gruppen, säger Frida Eldebrink. 

TT Text

Japan var en nitlott eftersom laget i egenskap av olympisk värdnation kommer att ta en av de tre OS-platserna från sin kvalgrupp, oavsett resultat. Men när lottningen genomfördes, på internationella basketförbundet Fibas huvudkvarter utanför Genève, blev det inte bättre än att Sverige hamnade i samma grupp som just Japan i kvalet.

Att motståndarna i gruppen också blev Belgien och Kanada – och inte till exempel Serbien och Australien – var å andra sidan positivt, tycker Frida Eldebrink. Två av de tre länderna får göra Japan sällskap i OS i Tokyo.

– Det kommer såklart bli jättetufft och Belgien har hemmaplansfördel (i Oostende). Men jag tror ändå att det är en ”match-up” som passar oss ganska bra. Kanada har väldigt bra spelare och WNBA-stjärnor i laget, men har ändå inte gjort jättebra resultat i de senaste mästerskapen, säger Eldebrink till TT.

Sveriges basketdamer har aldrig spelat OS tidigare och nådde kvalet tack vare framgångarna i EM i somras. Belgien åkte precis som Sverige ut i kvartsfinal då och slutade fyra i förra årets VM, där Kanada slogs ut i kvarten.

– Vi är underdogs och ska inte ha för stor press på oss själva. Det är ganska stort att vi bara är i kvalet. Men OS är den stora drömmen och det största man kan spela inom basketen, säger Frida Eldebrink.

Totalt deltar 16 länder i OS-kvalet som avgörs i fyra olika grupper, 6–9 februari. Förutom Japan är också regerande världsmästarna från USA garanterade en OS-plats.