Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sverige-jagar-revansch-mot-egypten-efter-os-smallen/

SPORT

Sverige jagar revansch mot Egypten efter OS-smällen

Felix Claar är nöjd med att slippa Danmark i kvartsfinalen.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Egypten har släppt in minst antal mål än så länge i handbolls-VM, Sverige har släppt in näst minst. Nu ska lagen göra upp om att gå till semifinal.

– Framför allt kommer vi behöva orka stå emot. Vi är också ett fysiskt lag som gillar att spela försvarsspel precis som dem, säger mittnian Felix Claar.

Måndagens match mellan Danmark och Egypten, som skulle avgöra motståndet för Sverige i kvartsfinalen, slutade med en klar dansk vinst (30–25). Därmed väntar Egypten för Sverige i slutspelspremiären. En utgång som faller Felix Claar i smaken.

– Hade jag fått välja innan så hade jag nog sagt Egypten, eftersom jag ser Danmark som favoriter att vinna hela mästerskapet.

Egypten är ett fysiskt lag med ett starkt försvarsspel, än så länge det slutspelslag som släppt in minst antal mål i turneringen. 137 insläppta på sex matcher, åtta mål färre än Sverige som (ihop med Norge) är näst starkast sett till antal mål mot sig.

– Framför allt kommer vi behöva orka stå emot. Vi är också ett fysiskt lag som gillar att spela försvarsspel precis som dem, säger Claar angående vad som kommer bli viktigt för att vinna matchen.

De fick flow då och då växer de ännu mer och blir ännu mer fysiska.

Senast Sverige och Egypten möttes i en mästerskapsmatch var i gruppspelet under Tokyo-OS sommaren 2021, då blev det förlust för svensk del (22–27). I VM 2021 och VM 2019 har det däremot varit Sverige som gått vinnande ur mötena.

Hur mycket spelar de tidigare matcherna roll när ni kliver in i denna?

– Någonstans så sitter det ju ändå i huvudet. Vi har ju aldrig slagit dem lätt utan det har alltid varit tuffa matcher och det tror jag det kommer bli även nu.

Niclas Ekberg menar att Egypten gjorde en väldigt bra match när de slog Sverige i Japan.

– Vi fick inte riktigt stopp på deras kraftfulla satsningar. De fick flow då och då växer de ännu mer och blir ännu mer fysiska. Det är väl det vi behöver stoppa i kvartsfinalen.

Hur tänker du att ni ska göra det?

– Det blir viktigt att vi hjälper varandra i försvaret. De är bra på att gå man mot man. Lyckas vi där, med lite hjälp av gubben bredvid oss, att stoppa vidarespelet finns det goda chanser. Då blir de stressade och tar avslut som man normalt sett inte tar.

Sverige föll tungt mot Egypten i OS 2021.
Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Daniel Pettersson gjorde en närmast felfri match i söndags mot Portugal och utsågs till bäste man på plan. Om Ekberg själv tror att han kommer börja på plan under onsdagskvällen lämnar han osagt.

– Det är Glenn som avgör det. Han har haft en känsla innan om hur han vill ställa upp och han vet att vi har två väldigt duktiga högersexor, säger Ekberg och avslutar:

– Jag tror det är ett angenämt problem för honom att ta det beslutet.

Matchguide: Sverige-Egypten i kvartsfinal