Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-29 07:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sverige-klart-for-jvm-final-efter-historisk-seger/

SPORT

Sverige klart för JVM-final efter historisk seger

De svenska spelarna jublar efter att ha säkrat platsen i finalen i junior-VM.
Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Sverige är klart för final i junior-VM på hemmaplan.

De svenska damjuniorerna imponerade i lördagens semifinal mot USA, men slutet av matchen blev en riktig rysare där USA pressade rejält.

Sverige höll dock undan och vann med 2–1 efter storspel av målvakten Felicia Frank. USA missar därmed finalen för första gången.

I finalen får Sverige möta Kanada som vann sin semifinal mot Finland efter stort besvär.

– Jag bara skrek när domarna blåste av matchen. Det var ren lycka, säger forwarden 16-åriga Hilda Svensson.

– Men vi är inte färdiga än. Nu går vi för guld, fortsätter hon med bestämd röst.

Sverige har aldrig tidigare haft ett bättre och mer spelskickligt juniorlandslag än årets JVM-lag. Likväl var USA favoriter inför lördagens semifinal i Östersund.

Målvakten Felicia Frank och lagkaptenen Stella Lindell kramas om efter slutsignalen.
Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Sedan den första JVM-turneringen för damer genomfördes 2008 har USA varit i final i samtliga mästerskap.

Alla gånger utom en har USA i finalen mött Kanada. Enda gången den nordamerikanska finaldominansen bröts var när Sverige för fem år sedan ställdes mot USA. En final USA vann.

Nu är USA:s fina svit bruten. Lördagens semifinalseger var också första gången som Sverige vann över USA i en JVM-turnering.

– Publiken gav oss ett fantastiskt stöd. Det betydde väldigt mycket. Nu hoppas jag det blir samma sak i finalen, säger Hilda Svensson.

Fram till semifinalen hade det svenska spelet i numerärt överläge varit sisådär, men i semifinalen stämde det äntligen.

Det i kombination med en storspelande målvakt blev avgörande.

USA tog visserligen ledningen med 1–0 i semifinalens första period, men i den andra vände Sverige underläget till ledning efter två backmål.

Både Mira Jungåkers 1–1-mål och Astrid Lindebergs 2–1-mål kom i spel i numerärt överläge.

– Vi har naturligtvis pratat om spelet i powerplay, men samtidigt har vi varit noga med att inte stressa över det utan i stället försökt bygga vidare på det som har varit bra, berättar Sveriges assisterande förbundskaptenen Pernilla Winberg som tagit OS-silver som spelare.

Det svenska spelet i den andra perioden var det bästa som Sverige har visat upp under JVM-dagarna i Östersund. Spelmässigt var det kanske till och med den allra bästa perioden som ett svenskt damjuniorlag någonsin har presterat.

– Det här laget har verkligen kommit samman som en stark grupp. Redan innan vi åkte hit till Östersund kände jag att den här gruppen är speciell, säger den assisterande förbundskaptenen Pernilla Winberg.

– Styrkan i gruppen och tilliten till varandra gör också att de vågar ta för sig ute på isen. Det är häftigt att se, fortsätter Winberg.

Finalplatsen är säkrad och de svenska spelarna är redo att fira.
Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Utöver de två gjorda målen skapade Sverige i den andra perioden ytterligare ett antal målchanser, men USA:s storspelande målvakt Annelies Bergmann såg till att den svenska ledningen inför avgörandet ”bara” var 2–1.

USA var dock inte ensamma om att ha en bra målvakt. I Sveriges mål storspelade Felicia Frank, och klev fram som en av de stora hjältarna.

När USA i den tredje perioden satte högsta fart från start fick Felicia Frank slita rejält, men hon agerade lugnt och tryggt även när pressen var konstant.

– Det var en otrolig upplevelse att stå i båset de sista minuterna, och se hur hårt spelarna jobbade, säger Pernilla Winberg.

När domaren blåste av matchen steg jublet i arenan. Sverige hade vunnit med 2–1, och på söndag kväll får de spela JVM-final.

I finalen ställs Sverige mot Kanada som vann sin semifinal mot Finland. Lördagskvällens match mellan de båda lagen blev oväntat en riktig rysare. Kanada var storfavoriter före semifinalen efter att ha vunnit mot Finland med 8–0 i gruppspelet, men Finland gjorde en riktigt stark insats i semin.

Efter ordinarie tid var ställningen 2–2, men med drygt två minuter kvar av förlängningen avgjorde Kanada och vann med 3–2.

Därmed möts Sverige och Kanada i söndagskvällens JVM-final i Östersund. På eftermiddagen möts USA och Finland i bronsmatchen.

Ämnen i artikeln

Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt