Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Sverige klart för OS efter dramatiskt slut

Sverige är klart för OS efter 1–1 mot Nederländerna i den sista, helt avgörande kvalmatchen. Men det satt hårt åt. Det var först när slutsignalen ljöd som Olivia Schough förstod att det var hon som skjutit Sverige till festen i Brasilien.

– Hjälte och hjälte. Jag gör mål och vi är i OS. Det är helt otroligt, sade en överlycklig Olivia Schough efter slutsignalen.

– Det var så otroligt spännande i slutet så, att vi går ifrån den här matchen med en OS-plats är så skönt.

Schough hade ett jätteläge att stänga matchen med åtta minuter kvar, sedan hon fått ett friläge. Halvminuten senare blev hon utbytt, när Sverige gick ner på fembackslinje för att försvara 1–1.

– Det var ingen skön känsla att kliva av när man precis missat det läget. Så nerverna var rätt så rejäla. Jag är så jäkla lycklig nu.

Foto: TTOlivia Schough. Foto: TT

Vad ser du fram emot mest i Brasilien?

– Bara själva upplevelsen. Jag har aldrig spelat ett OS, och det ska ju vara något helt speciellt. Bara att få träffa alla härliga människor där, det ska bli så coolt. Och Rio i sig är ju hur coolt som helst.

Ditt livs viktigaste mål?

– Ja, verkligen. Jag har aldrig tidigare spelat en så här viktig match, och jag har aldrig gjort ett så viktigt mål, så det är absolut så. Nu blir det fest!

Hur upplevde du målet?

– Vi satte ju press, och målvakten passade ut bollen till deras innerback, hon blev stressad och passade tillbaka, en jättedålig passning, och är jag där och nyper till bollen.

Läs mer: Schelin och Lindahl blir historiska i OS

– Jag har press på henne redan när hon får bollen från målvakten, jag är redan där, och när hon slår en dålig passning bakåt vet jag att jag hinner först. Men tog jag två touch innan jag sköt, eller? Kommer inte ihåg hur jag gjorde. Men det kändes som jag inte hade så mycket tid, utan var tvungen att avsluta ganska snabbt. Och det är rätt skönt att lägga en bredsida till höger.

Många av tjejerna i laget var med redan i OS 2012, men inte Olivia Schough, som kom in i landslaget först till EM året efter.

– Men jag var i London, och tittade, berättar hon. Då var jag supporter, jajamän. Jag gjorde en OS-video, typ supporter–video till laget. Såg två av matcherna.

– Men jag var i London, och nu ska jag till Rio, säger Olivia Schough och skrattar glatt. Det är så sjukt, och jag får göra mål!

Efter två segermatcher, mot Norge och mot Schweiz, var Sverige piskat att ta poäng mot Nederländerna. Och det blev en thriller, som slutade med vad som måste beskrivas som en slitpoäng.

Sverige hade problem i första halvlek. Nederländerna tog ledningen redan efter fem minuter spel, och hade bud på mer.

Olivia Schoughs kvittering kom 15 sekunder före pausvilan, ur en ickesituation. Men även sådana räknas.

Efter paus kunde Sverige jämna ut matchbilden. Men sista tio minuterna blev gastkramande. Nederländerna låg på hårt för ett segermål, som skulle gett dem OS-biljetten. Men Sverige lyckades, med tur och med skicklighet, rida ut stormen.

Foto: TTFoto: TT

Snackisen inför matchen var att förbundskapten Pia Sundhage petade vänsterbacken Magdalena Ericsson och i stället spelade Elin Rubensson i startelvan.

– Beslutet togs redan på tisdagen. Ville ha en spelare med bättre fart på den kanten. Nu var Elin kanske inte helt lyckad i matchinledningen, men hon spelade upp sig.

För Sundhage väntar nu intensiva månader fram till OS.

– Jag kommer att resa mycket. Jag vill se spelarna i deras normala miljöer, se hur de tränar. Jag har inte varit i Montpellier ännu, det är synd och skam. Men nu ska jag dit.

I Montpellier spelar Sofia Jakobsson och Linda Sembrant.

Någon drömlottning i OS?

– Nej, så långt har jag inte tänkt. Jag är så nöjd med att vi tagit oss dit. Ett oerhört viktigt steg för svensk fotboll, sade Pia.

Sverige–Nederländerna 1–1 (1–1)

Målen: 0–1 (5) Vivianne Miedema, 1–1 (45) Olivia Schough.

Matchbetyg: 3
Nederländerna gjorde en bra första halvlek, Sverige en riktigt dålig. Ändå var det 1–1 i paus. Tursamt. I andra halvlek jämnade spelet ut sig, dock utan att nå några höjder.

En insats som lovar mer
Stina Blackstenius kom in i andra halvlek och skapade situationer helt på egen hand. En insats som lovar mer.

Matchens lirare
Jessica Samuelsson, löpstark, följsam, brytsäker, tuff att möta. Orkade dessutom gå offensivt.

Sundhages val
Elin Rubensson. Startade till höger mot Norge, till vänster nu. Ingen större skillnad.

Betyg på Sverige
Hedvig Lindahl:  2
Jessica Samuelsson:  4
Nilla Fischer:  3
Linda Sembrant:  3
Elin Rubensson:  1
Emilia Appelqvist:  3
Lisa Dahlkvist:  3
Caroline Seger:  3
Sofia Jakobsson:  2
Lotta Schelin (ut 57):  3
Olivia Schough (ut 83): 3
Stina Blackstenius (in 57): 3

Fakta. Sveriges OS-facit

Bara Sveriges, USA:s och Brasiliens damlandslag har deltagit i samtliga sommar-OS sedan starten i Atlanta-OS 1996.

Sveriges facit:

  • Atlanta 1996: Ut i gruppspelet.
  • Sydney 2000: Ut i gruppspelet.
  • Aten 2004: Förlust i bronsmatchen.
  • Peking 2008: Ut i kvartsfinal.
  • London 2012: Ut i kvartsfinal.
Fakta. Fotbollsturneringen (dam) i OS
  • Avgörs: 3–19 augusti.Kvalificerade nationer: Brasilien, Colombia, Frankrike, Tyskland, Sydafrika, Zimbabwe, Nya Zeeland, Kanada, USA, Australien, Kina, Sverige.
  • Spelorter: Rio de Janeiro, São Paulo, Belo Horizonte, Brasília, Salvador, Manaus.
  • Lagen delas in i tre grupper om fyra lag. De två främsta lagen i respektive grupp går, tillsammans med de två bästa grupptreorna, till kvartsfinal.
  • Gruppspelet lottas 14 april i Rio de Janeiro.
  • Regerande mästare: USA.