Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 19:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sverige-klart-for-semifinal-i-handbolls-vm-vann-mot-egypten/

SPORT

Sverige klart för semifinal i handbolls-VM – besegrade Egypten

Bild 1 av 2
Foto: Jonathan Näckstrand/AFP
Bild 2 av 2
Foto: JOEL MARKLUND

Sverige är klart för semifinal i handbolls-VM.

Trots en dålig start och skadade nyckelspelare blev det till slut en säker seger mot Egypten i kvartsfinalen, 26–22.

– Det är helt sjukt. Karaktären i detta här laget, det är obegripligt, säger Niclas Ekberg.

Mästerligt målvaktsspel, reserver som klev fram och en veteran som satte lägena när det som bäst behövdes. Det var vad som vann matchen mot Egypten för svensk del.

– Åter går vi samman och står upp för varandra i 60 minuter, säger Ekberg till Viaplay.

– Vi försöker hålla ett högt tempo hela tiden. Vi trycker på dem och de blir trötta, de börjar göra några enkla fel.

För kvartsfinalen började olyckligt för svensk del.

Redan efter ett par minuter sprang Jim Gottfridsson ut till bänken, uppenbart störd av någonting som hänt med vänsterhanden. Pekfingret hade trasslat in sig i en egyptisk tröja och den svenska spelmotorn tvingades linda in hela handen i ett paket. Frustrerad och besviken tvingades han se resten av kvartsfinalen från bänken, och fick åka direkt från arenan till sjukhus för att röntga.

Dessutom lyckades inte Albin Lagergren sätta dit sina lägen, och Sverige hade det tufft mot det aggressiva egyptiska försvarsspelet.

Det var Egypten som var i ledning, 7–5, halvvägs in i den första halvleken.

Svenska spelmotorn Jim Gottfridsson fick bryta matchen tidigt efter att ha fastnat med ett finger i en egyptisk tröja.
Foto: Anders Wiklund/TT

Glenn Solberg och den svenska lagledningen tvingades kasta om. In kom i stället Felix Claar som spelfördelare till till höger om honom och hans lagkamrat från danska klubblaget Ålborg Lukas Sandell.

– Det är klart det betyder oerhört mycket för att ha Jim i laget. Å andra sidan kliver Claar fram i dag och styr och ställer som vi behöver på mitten. Vi har många som kan ta stora roller i det här laget, säger Niclas Ekberg till Viaplay.

Det svenska spelet började stämma bättre och när det blev bättre ordning framåt kom också försvarsspelet i gång.

Det gjorde även Andreas Palicka, som under gruppspelet skämt bort Göteborgspubliken och Scandinavium med sina spektakulära räddningar. Nu visade han Stockholm varför han blivit till en sådan publikfavorit.

Målvakten Andreas Palicka såg till att Sverige höll jämna steg med Egypten under inledningen av matchen då det svenska anfallsspelet hackade.
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Under den första halvlekens andra hälft släppte han bara tre bollar förbi sig, räddade sex skott varav en straff och lyfte stämningen i Tele2 arena rejält. Totalt var räddningsprocenten under de första 30 minuterna 48 procent.

Med energipåslaget som följde hittade Sverige en större variation i anfallsspelet. Lägen satt plötsligt från kanterna, från sexmeterslinjen och även utifrån när Eric Johansson hittade rätt med skotten.

Egypten blev stressade och började också göra fler tekniska fel. När signalen ljöd för halvtidsvila var Sverige i ledning med fem mål, 14–9.

– Sista tio så trycker vi på i kontringsspelet och får en del mål, sade Felix Claar till Viaplay i paus.

Max Darj firar ett mål i VM-kvartsfinalen mot Egypten.
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Farten i det svenska spelet som varit en sådan framgångsfaktor hittills i VM gjorde att Egypten inte hängde med heller i början av den andra halvleken. De svenska spelarna fick isär det egyptiska försvaret och kunde utnyttja luckorna som bjöds.

Palicka räddade bland annat ytterligare en straff och kanske kändes det plötsligt lite för säkert. För precis när semifinalplatsen började kännas trygg hände något och Sverige gick en sjuminutersperiod utan att göra mål. Ledningen krympte till tre mål, 21–18.

Glenn Solberg tog en välbehövlig timeout med tio minuter kvar att spela. Trots att han inte kunde spela fortsatte Jim Gottfridsson att på sitt patenterade sätt leda det svenska taktiksnacket.

Och som många gånger när det behövts som mest klev veteranen Niklas Ekberg fram och satte sina lägen. Medan egypterna försökte stöta på den svenska niometerslinjen smög Ekberg in på linjen, gjorde sig spelbar på kanten.

Med sina sex mål blev Ekberg bästa målskytt i det svenska laget, som på fredag spelar semifinal mot Frankrike i hemma-VM.

– Helt obeskrivligt, semifinal i VM på hemmaplan framför en sån här kuliss. Det är gåshud, säger Ekberg.