Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 20:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sverige-nasta-for-gustavssons-australien-ingen-ursakt-for-att-inte-prestera/

SPORT

Sverige nästa för Gustavssons Australien: ”Ingen ursäkt för att inte prestera”

Australiens svenska förbundskapten Tony Gustavsson och anfallaren Hayley Raso.
Australiens svenska förbundskapten Tony Gustavsson och anfallaren Hayley Raso. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

TOKYO. Han tog över mitt under pandemin och inledde sitt första mästerskap som Australiens förbundskapten med en 2–1-seger.

Nu väntar Sverige för svenska tränarprofilen Tony Gustavsson i OS-fotbollen.

– Det är inspirerande, riktig roligt, säger han.

Australiens damer har aldrig tagit sig förbi kvartsfinal i ett OS.

Tony Gustavssons uppdrag i Japan är därför självklart:

– Det är klart att jag kan säga att vi ska ta en match i taget, men det det finns en väldigt, väldigt stark drivkraft att ta oss förbi det steget nu, säger han.

– Samtidigt vet vi att vi har en extremt större utmaning än tidigare. Vi är kanske det laget som haft den minsta tiden tillsammans.

En dryg månad före OS hade Tony Gustavsson inte ens träffat hälften av sina spelare på grund av pandemin.

Men under ett uppladdningsläger i Europa, där Australien bland annat spelade 0–0 mot Sverige i ett genrep, putsades på kemi och taktik.

I OS-premiären i onsdags blev det 2–1 mot ”grannen” Nya Zeeland.

På lördagen väntar Sverige, som imponerade med 3–0 mot USA, i ett toppmöte i gruppen.

De svenska svagheterna är få, säger tränarprofilen.

– De håller en nivå oavsett vem som är på banan. Så för oss handlar det mer om att vi ska se till att neutralisera deras styrkor. Vi får definiera vad de egentligen vill göra, och se till att de inte får göra det för ofta, i varken försvarsspel eller anfallsspel.

Tony Gustavsson i australiska landslaget ”The Matildas” tröja under OS-uppladdningen i Kalmar förra månaden.
Tony Gustavsson i australiska landslaget ”The Matildas” tröja under OS-uppladdningen i Kalmar förra månaden. Foto: Jonas Ekströmer/TT

I snart ett decennium har Tony Gustavsson i olika roller coachat damfotboll på högsta nivå.

Tränaren – med en bakgrund som tränare också för bland annat Hammarbys herrar – tog Tyresö till SM-guld (2012) och Champions League-final (2014). Under OS 2012 jobbade han som assisterande förbundskapten till Pia Sundhage för USA och vann guld, och 2014–2019 hade han samma roll under Jill Ellis – ett uppdrag som resulterade i två VM-guld (2015 och 2019).

Att möta tränarkollegan Peter Gerhardssons Sverige blir speciellt – och hemtamt.

– Faktum är att även när jag var i USA så blev det ju en del möten mot Sverige. Jag sade före lottningen att jag skulle bli föga förvånad om vi inte lottas just mot Sverige och just mot USA. Så det var kanske ”meant to be”.

Svensken har en av världens bästa spelare i Chelseaanfallaren Sam Kerr i sitt lag. Men Sverige får ses som favoriter i mötet. Inte minst efter utklassningssegern mot USA.

– Jag är väldigt imponerad över vad Peter och Magnus (Wikman, assisterande svensk förbundskapten) har gjort med laget, säger Gustavsson.

– Det finns en väldigt tydlig linje i spelet och alla jobbar extremt hårt för varandra. Så absolut är de mycket längre fram än vad vi är. Det är ingen ursäkt för att vi inte ska prestera, men det är ett faktum att det är så.

Läs mer:

Tony Gustavsson inspireras av Darwin i tuff OS-uppladdning: ”Måste anpassa oss”

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt