Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Sveriges nya plan för att få OS: Tävlingar i Lettland

Bob-, rodel- och skeletonbanan i Sigulda i Lettland - här vill Sveriges olympiska kommitté placera tävlingar om Stockholm får OS 2026.
Bob-, rodel- och skeletonbanan i Sigulda i Lettland - här vill Sveriges olympiska kommitté placera tävlingar om Stockholm får OS 2026. Other: Ikars Kublins / Alamy

Om Sverige söker vinter-OS 2026 kommer en del av tävlingarna sannolikt att genomföras i utlandet. Sveriges olympiska kommitté (SOK) siktar på att placera bob, rodel och skeleton i Lettland.

Stockholms OS-kampanj arbetar hårt med att banta kostnader för att övertyga politikerna om att Sverige ska söka vinter-OS 2026. Tidigare har man meddelat att backhoppningen bör avgöras i de befintliga backarna i Falun. Tävlingarna i bob, rodel och skeleton ser, om det blir en OS-ansökan, ut att hamna i Lettland.

Enligt vad DN erfar åker SOK-representanter i januari till Sigulda, fem mil nordost om huvudstaden Riga, för att träffa ansvariga för stadens bobanläggning och teckna en avsiktsförklaring.

SOK:s presschef Lars Markusson är förtegen kring uppgifterna, men bekräftar att man ser över det utländska alternativet.

– Tidigare har det ju inte varit tillåtet att arrangera ett OS i olika länder, men när det nu blivit det vill vi undersöka möjligheterna, säger Markusson.

Internationella olympiska kommitténs (IOK) omsvängning beror på att man i enlighet med sitt reformprogram Agenda 2020 vill hjälpa arrangörsstäderna att minska budgeten och se till att man inte bygger anläggningar som riskerar att bli outnyttjade efter spelen. I samband med vinter-OS i Pyeongchang i februari kommer IOK att presentera programmet Game management 2020, som sätter nya regler för hur ett OS kan genomföras.

Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef, har tidigare förklarat att Stockholm siktar på att bli en föregångare när det gäller hållbara spel.

Stockholm har ingen bobanläggning och den som finns i Hammarstrand klarar inte olympiska krav. I ett tidigare OS-förslag skulle en ny anläggning uppföras vid Hammarbybacken i Stockholm till en kostnad av 850 miljoner. Här finns mycket pengar att spara. Banan i Sigulda, som stod som värd för junior-VM i år, klarar i dagsläget inte att arrangera fyrmansbob, men den kan komma att byggas om för att uppfylla OS-kraven.

Efter en första förfrågan från SOK har Lettland ställt sig positivt – till och med på högsta nivå. Premiärminister Maris Kucinskis säger till den lettiska nyhetsbyrån LETA att erbjudandet att arrangera OS-tävlingar är en komplimang till Lettland för bra organisation av tävlingar i Sigulda. Från den lettiska regeringens sida betonar man samtidigt att de ekonomiska villkoren är okända och att ett beslut kring OS-tävlingar måste fattas på regeringsnivå.

Intresset för att söka vinter-OS har minskat. Till spelen 2022 fanns bara två kandidater, båda i Asien. Därför har den olympiska rörelsen tvingats tänka i nya banor. När representanter för IOK nyligen besökte Stockholm för att granska budgetupplägget möttes förslaget om att lägga tävlingar i Lettland inte av några invändningar.

Men om tävlingar utomlands över huvud taget ska komma ifråga måste SOK få klartecken för en OS-ansökan. OS-frågan såg död ut i våras, men efter att SOK i början på denna månad träffade de borgerliga partierna i Stockholms stadshus och redogjorde för en reviderad budget med lägre kostnader förefaller läget ha ljusnat något.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.