Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sverige-utklassade-i-em-kvartsfinalen/

Sport

Sverige utklassat i EM-kvartsfinalen

Amanda Zahui. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Sverige var chanslösa i EM-kvartsfinalen mot Serbien. 

Värdlandet vann matchen med 87–49 och svenskorna får nu rikta in sig på placeringsmatchen mot Ryssland. 

– Det är jättejobbigt just nu, säger Frida Eldebrink till SVT. 

Sverige fick en mardrömsstart i kvartsfinalen i basket-EM. Kalis Loyd missade första skottet med marginal och de efterföljande tre anfallen slarvades bort. Samtidigt var serbiskorna effektiva framåt och kunde gå upp i en 7–0-ledning. 

Frida Eldebrink kunde öppna det svenska poängsaldot med en trepoängare efter att mer än två minuter passerat. Men den serbiska dominansen och det svenska slarvandet fortsatte. 

Framför allt brast det i det offensiva returtagandet. Sverige hade förtvivlat svårt under korgen och Serbien kunde alldeles för ofta samla upp bollen och gå till attack. 

Dessutom blev man stressade av att serbiskorna satte en hög press som det svenska landslaget hade svårt att förhålla sig till och det blev många bortkastade bollar. 

Regan Magarity och Amanda Zahui såg till att jämna till det hela och efter den första perioden var ställningen 21–12 till Serbien. 

Matchen skulle fortsätta på inslagen väg. Sveriges förbundskapten François Gomez tvingades ta timeout vid ställen 37–19 när lite mer än fem minuter hade spelats av den andra perioden. Vad som än sades fick det ingen märkbar effekt för Serbien gick till halvtidsvila i ledning 43–21.  

Det svenska landslaget inledde tredje perioden lovande. De gjorde fyra snabba poäng samtidigt som serbiskorna kämpade i offensiven. 

Problemet var bara att Sverige i regel var i underläge med minst 20 poäng och en mirakelvändning hade krävts för att det skulle bli match på riktigt. Efter den positiva svenska starten varvade Serbien upp på nytt och drygade ut ledningen. 

Ställningen efter tre perioder: 64–33 för serbiskorna. 

Serbien hade en bra dag på jobbet där där trepoängsförsöken ofta blev lyckosamma medan svenskorna kämpade för att komma i bra skottlägen. Mot slutet vilade förbundskapten Gomez de spelare som matchats hårdast i turneringen.

Slutresultatet skrevs till 87–49.  

Regan Magarity var ett av få svenska glädjeämnen. Mästerskapsdebutanten imponerade då hon stod för elva poäng och plockade mängder med returer.

– Vi var inte lika aggressiva som vi vet att vi kan vara, det är något vi måste ändra till nästa match, säger Magarity till SVT. 

Nu väntar en placeringsmatch mot Ryssland på lördag. En långt från betydelselös match då det ligger en OS-kvalplats i potten. 

Amanda Zahui var nedstämd efter matchen. 

– De smällde till och vi smällde aldrig tillbaka. Det är bara att lära sig från den här matchen, säger Zahui. 

Frida Eldebrink blev poängbäst med sina tolv poäng men var märkbart besviken efter matchen. 

– Det känns som vi kunde gjort en mycket bättre match. Vi ger oss inte en ärlig chans. Det är jättejobbigt just nu, vi har en viktig match kvar och det är bara att försöka ladda om till den, säger Eldebrink.