Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Sverige vann busenkelt mot Mexiko

Foto: Bildbyrån

Sverige skötte sitt jobb i inledningen av OS-kvalet.

Mexiko besegrades busenkelt med 41–20 och nu kan Sverige säkra OS-platsen mot Polen.

”Vi ser det här som en final”, säger Isabelle Gulldén.

OS-kvalet i handboll är en intensiv tillställning, där lagen spelar tre matcher var på lika många (eller få) dagar. Men intensitet kanske inte är det första ordet som ploppar upp när det blir tal om Sveriges match mot Mexiko.

Tidigare under fredagen vann hemmanationen Ryssland över Polen med 27–25 inför fullsatta, vrålande läktare i matcharenan i Astrachan – halvmiljonstaden vid Volgas utlopp i de södra delarna av jättelandet. Men när slutsignalen ljudit i den matchen försvann de flesta i publiken, och i den ganska folktomma arenan kunde Sverige lika enkelt som förväntat promenera hem matchen mot kvalgruppens förmodade strykgäng Mexiko.

Segermarginalen växte från tolv mål i paus (21–9) till 21 mål – 41–20.

– Jag vet inte ens vad elitserien hemma håller för klass längre, men jag kan tänka mig att de här är som divisionen under i Sverige. Knappt, säger Gulldén.

Två OS-platser står på spel i Astrachan. Ryssland var favorit på förhand att ta hand om en av dem, och stärkte sina aktier ytterligare i och med segern mot Polen.

Skulle även Sverige lyckas besegra Polen på lördagseftermiddagen är OS-platsen klar för svensk del, då inbördes möten går före målskillnad när sluttabellen räknas.

– Det hade varit helt perfekt, nu är det verkligen upp till oss själva, säger Johanna Ahlm.
Sverige kan "reparera" en förlust mot Ryssland i avslutningsmatchen medan Polen är borta från OS vid förlust.

– Jag tror att båda kommer gå in med extremt mycket. Vi vet att om vi får Ryssland i en sista match som gäller allting så är det skitsvårt, säger Gulldén.

– Polen kan vara trötta av det här samtidigt som de kan vara inne i det efter den här fajten som vi inte fick i dag. Jag vet inte om det (spelschemat) är positivt eller negativt.

Sverige mötte Polen, som tränas av Isabelle Gulldéns och Linnea Torstenssons klubblagstränare Kim Rasmussen, i gruppspelet i VM i december och vann då med 31–30.

– De har ett spel som de kör stenhårt på. Lyckas de med det är de riktigt bra, men vi är förberedda på det. Jag har ju Kim i klubblaget, det är mycket varianter i kombinationerna och mycket växlar och dubbelväxlar. Det gäller att vi hela tiden flyttar försvaret och kommer fram med en spelare och jobbar stenhårt bakåt, säger Gulldén.

– Polen är verkligen ett bra lag, men det är vi också och det är Ryssland också. Det är verkligen jättesvårt att gå ut och säga vilket som ska vinna på förhand.

OS-kvalet i handboll

OS-kvalet spelas 18–20 mars i Astrachan, Ryssland.

Resultat hittills: Sverige–Mexiko 41–20, Ryssland–Polen 27–25.

Sverige spelschema: Polen lördag 19 mars (14.00), Ryssland söndag 20 mars (16.00).

Lagen möter varandra i en rak serie. Det två främsta lagen i gruppen går till OS.

Hamnar två eller flera lag på samma poäng görs en ny tabell med de berörda lagen (inbördes möten) där man först räknar poäng, målskillnad och sedan flest gjorda mål. Går det fortfarande inte att skilja lagen åt går man till den totala målskillnaden i samtliga matcher.

I grupp 1 spelar Nederländerna, Frankrike, Japan och Tunisien i Metz, Frankrike. I grupp 2 spelar Rumänien, Danmark, Uruguay och Montenegro i Ålborg, Danmark.

Redan klara för OS är Brasilien, Spanien, Angola, Argentina, Sydkorea och Norge.