Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Sverige vann i rysarpremiär

Lukas Nilsson och Tobias Karlsson jublar.
Lukas Nilsson och Tobias Karlsson jublar. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Det blev seger – till sist. Men trots åtta måls ledning vann Sverige till sist över Slovenien efter en rysare med bara två mål, 23–21 (16–9).

Matchhjältar: 38-årige veteranen Mattias Andersson och 19-årige debutanten Lukas Nilsson.

– Vi har lite tur på slutet som vinner, men det förtjänar man också, säger Mattias Andersson.

Det var en match som gällde så mycket mer än bara att vinna. Det handlade om att få ett gäng mästerskapsdebutanter att fungera tillsammans med några rutinerade rävar. Men segern mot Slovenien gör att drömmen om att få spela ett OS-kval kommit lite närmare.

Sveriges första halvlek mot Slovenien måste till och med ha överraskat förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson.

Det som för en vecka såg ut som ett lag utan självförtroende var i första halvlek ett lag som kämpade och slet. Och som gjorde mål.

Och längst bak stod en av världens bästa målvakter och tog skott efter skott. 38-årige Mattias Anderssons räddningsprocent i den första halvleken var fantastiska 44 procent.

Efter första halvleken ledde Sverige med sju mål sedan debutanten Andreas Cederholm gjort tre mål och 34-årige Jonas Källman, som just rest sig upp efter ett svårt ryggskott också gjort tre mål.

En som också kom in och visade att han ville visa vad han kan, var 19-årige Lukas Nilsson. Han kom in i den 17:e minuten och i den 18:e avlossade han kanonen.

När andra halvleken började ryckte Sverige åt sig en åtta måls ledning, 18– 10, men en utvisning på Tobias Karlsson fick laget ur rytm och plötsligt var de tekniska felen, felpassningarna tillbaka.

Slovenerna började spela ett aggressivt offensivt försvarsspel och plösligt var den svenska tryggheten som bortblåst. Åttamålsledningen krympte minut för minut och med tio minuter kvar kvitterade den slovenska storsjärnan Bombac till 20– 20 och plötsligt kändes den svenska segern som bortblåst.

Stressade spelare hade gjort enkla fel och tappat massor av bollar.

Men vid 20– 20 klev Mattias Andersson fram igen. Han tog straffen från Gajic.

Visste du var han skulle skjuta?

– Ja, säger Mattias Andersson och ler gott. Jag var nära att ta två i den första halvleken också.

I anfallet efter gjorde Jesper Konradsson 21–20. och när Lukas Nilsson gjorde 22–20 återstod det fyra minuter. Sista målet gjorde Fredrik Petersen till 23–21 och det var lättade svenska spelare som kramade om varandra.

– Det är viktigt att få en seger i första matchen och viktigt att vi får de här två poängen, säger Andersson.

Varför tappar ni spelet i den andra halvleken?

– Det var som väntat, det var lite berg- och dalbana. Vi spelade väldigt bra de första 30 minuterna, mindre bra de sista 30.

– Vi släpper upp dem till 20–20, men vi kommer tillbaka och där visade vi styrka och kämpar vidare, säger Mattias Andersson, som betonar att segern är extra viktig för de nya spelarna.

– Det betyder mycket för självförtroendet för laget. Vi har sett hur vi ska spela och hur vi inte ska spela.

19-årige Lukas Nilsson var lika lycklig efter matchen.

– Det var skönt att få göra mål i ett viktigt läge. Det var en lättnad.

Hur var det att göra mästerskapsdebut?

– Det var jäkligt nervöst, jag skakade lite så jag hade inte riktig koll på händerna men sedan när jag fick komma och göra mål var det bara att köra på.