Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Sverige vidare i EM efter tysk seger

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Wroclaw. Sverige är klart för fortsatt EM-spel – tacka Tyskland för det. I den första matchen på onsdagskvällen vann man över Slovenien med 25–21 och därmed är Slovenien utslaget ur EM.

I en tuff match med många utvisningar vann till slut Tyskland. Kanske ska det svenska laget skänka en tacksamhetens tanke till den slovenske förbundskaptenen Veselin Vujovic som – förutom att han skällde ut sina spelare i parti och minut – också bänkade sina storstjärnor Zorman, Gajic och Bombach under början av andra halvlek, en period där Tyskland kunde rycka ifrån.

Samtidigt har Norge skaffat sig ett bra utgångsläge för att knipa en av OS-kvalplatserna. Segern över Belarus med 29–27, och Kroatiens seger över Island, gör att Norges chanser att ta en av de två återstående OS-kvalplatserna är stora.

Norge har maximala fyra poäng när nästa gruppspel börjar. Förutom EM-medaljer står två OS-kvalplatser på spel i Polen. Många av EM-lagen är redan klara för kvalspel men länder som Norge, Sverige, Ungern och Ryssland konkurrerar om de två återstående platserna kvalplatserna som går till Europa.

Med sina två segrar i gruppspelet går nu Norge, tillsammans med hemmanationen Polen, in i mellanrundans grupp 1 med maximala fyra poäng.

Nu har norrmännen att möta Polen, Frankrike och Makedonien och lyckas man vinna någon av matcherna är chansen stor att man tar en av OS-kvalplatserna.

Nyckelmatchen för Norge i gruppspelet var segern över Kroatien. Efter uddamålsförlusten mot Island i premiären var man tvingade att vinna för att inte riskera att slås ut.

Efter en otrolig kämpamatch vann Norge över Kroatien med 34–31 och i den sista gruppmatchen slog man, till sist, tillbaka med Belarus med 29–27.

Norge låg under mot Belarus under stora delar av matchen och det med bara en kvart kvar att spela som Norge för första gången var i ledning.

I slutet av matchen gjorde Norge gjorde ett ordentligt ryck och med sju minuter kvar ledde norrmännen med sex mål och kunde lugnt spela av matchen.

I den andra matchen i gruppen krossade Kroatien Island med 37–28 vilket innebar att Belarus blev tredje lag att gå vidare från gruppen och Island får åka hem.

Hemmanationen Polen är det lag som övertygat mest hittills under EM. Man har tre raka segrar, den sista över världsmästarna Frankrike med klara 31–25, gör att man fortfarande är obesegrade och går in i mellanrundan med maximala fyra poäng.

För Frankrike ser det värre ut, världsmästarna har bara med sig två poäng till mellanrundan.

Makedonien blev det tredje laget från grupp A efter att man spelat oavgjort 27–27 mot Serbien och gått vidare på bättre målskillnad.

Fakta. De gick vidare till mellanrundan

Grupp 1: Polen, Norge, Kroatien, Frankrike, Belarus, Makedonien.
Grupp 2: Spanien, Tyskland, Sverige, Danmark, Ungern, Ryssland.

De två bästa lagen i varje grupp går vidare till semifinal och spel om EM-medaljerna.

Sveriges matcher:
22 januari, 20.30: Sverige–Ryssland
26 januari, 20.30: Sverige–Danmark
27 januari, 16.00: Sverige–Ungern

Fakta. Så kan Sverige få en plats i OS-kvalet

Sverige är klart för huvudrundan i EM och är därmed med och konkurrerar om en av de två OS-kvalplatser som står på spel i detta EM.

Många av EM-lagen är redan klara för OS-kvalen, men för Sveriges del gäller det att inte placera sig sämre än de andra EM-lagen som inte har en kvalplats.

Sex länder får en direktplats till OS:
Brasilien (värdland).
Frankrike (vann VM 2015).
Qatar (asiatiska mästare).
Argentina (tvåa panamerikanska spelen).
Europamästarna (om Frankrike vinner EM, så blir tvåan OS-klar).
Afrikanska mästarna.

Tolv länder gör upp om de sex resterande platserna genom kvalspel som spelas i tre grupper om fyra lag. De två bästa lagen i varje grupp får spela OS.

Följande lag är kvalklara i kraft av sina placeringar i VM:
Polen, trea i VM.
Spanien, fyra i VM.
Danmark, femma i VM.
Kroatien, sexa i VM.
Tyskland, sjua i VM.
Slovenien, åtta i VM.

Om Frankrike vinner EM och något av dessa lag blir tvåa, så går detta lands kvalplats till Makedonien som kom nia vid VM i Qatar förra året.

Sverige kan placera sig sämre än dessa länder på EM, men får bara ha ett av de icke-kvalklara länderna i turneringen framför sig för att få spela OS-kval. Dessa länder är Norge, Belarus, Makedonien, Ungern och Ryssland.