Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-25 14:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sverige-vill-ha-dispens-for-stina-nilsson/

Sport

Sverige vill ha dispens för Stina Nilsson

Stina Nilsson har inför den här säsongen gjort ett byte till skidskytte från längdskidor.
Stina Nilsson har inför den här säsongen gjort ett byte till skidskytte från längdskidor. Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

Höstens IBU-cuptävlingar, som skulle ha varit Stina Nilssons första i skidskytte, är inställda.

I stället vill Sverige att hon får dispens för att ställa upp i världscupen.

– Vi har ställt frågan till IBU, säger landslagstränaren Johannes Lukas till Expressen.

TT Text

Lukas säger att man ännu inte fått något svar från det internationella förbundet på frågan om Nilsson kan få köra världscupen utan att kvala in genom IBU-cupen.

– Jag gissar att det har fått in en hel del frågor efter att beskedet kom att cupen ställs in. I vissa länder finns det ett helt lag som måste kvala in, säger Lukas.

Det svenska skidskytteförbundet har också tittat på andra lösningar så att den förra skidstjärnan kan få tävla internationellt under sin första säsong.

– Självklart kollar vi upp alla möjligheter som finns, om det finns andra kvalifikationstävlingar som skulle kunna vara alternativ, säger Lukas.

Han säger att målet inte är att Nilsson så snabbt som möjligt ska få en plats i världscupen.

– Det är inte mitt största mål med Stina, utan det är att hon får tävla mycket och får använda det som hon har lärt sig under träningar. Varje tävling kommer att vara något nytt för henne. Det viktigaste för mig är att Stina får många tävlingar.

Det var i fredags som IBU meddelade att IBU-cuptävlingarna före årsskiftet ställts in. Premiärtävlingen är planerad till den 11–16 januari.

Det är tänkt att Nilsson ska göra sin svenska tävlingsdebut i Idre den 13–15 november. Världscupsäsongen sätter i gång i finländska Kontiolax i slutet av november följt av tävlingar i Östersund.

Läs mer: Östersund redo att ta över världscuptävlingar

Ämnen i artikeln

Skidskytte

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt