Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Sveriges första pallplats på tio år

Tinne Vilhelmson Silfvén.
Tinne Vilhelmson Silfvén. Foto: Bobbo Lauhage/IBL/All Over Press

Göteborg. Nära, men det räckte inte hela vägen fram för svenska dressyrstjärnan Tinne Vilhelmson Silfvén.

Hon och hästen Don Auriello slutade tvåa när världscupfinalen avgjordes i Scandinavium på söndagen.

”När det var så här nära är det klart att det hade varit kul att vinna”, säger Tinne Vilhelmson Silfvén efter att ha tagit Sveriges första pallplats på tio år.

– Samtidigt är jag väldigt nöjd med vår prestation så jag kan egentligen inte vara missnöjd med en andraplats. Och känslan att komma in på banan och mötas av den här fantastiska publiken är obeskrivbar. Just nu är jag nog nästan mest uppfylld av det, fortsätter hon.

Det är 18 år sedan en svensk ryttare senast vann en världscupfinal.

När Tinne Vilhelmson Silfven och Don Auriello, som kallas för Anton, red in i Scandinavium stod den senaste svenska segrarinnan i närheten av banan och följde med intensiv blick Tinne och Antons insats.

Louise Nathhorst, som 1998 vann finalen tillsammans med Walk on Top, är sedan flera år tillbaka Tinnes tränare och tränare Nathhorst var nöjd med sin adepts insats.

– Det är utan tvekan ett av de bästa programmen som de har gjort, säger Louise Nathhorst.

– Framför allt var det kul att hon vågade rida med bara en hand i piruetterna, fortsätter hon.

Det var Tinne Vilhelmson Silfvén också nöjd med.

– Min plan var att hela tiden att göra det om det kändes bra, men det var först i hörnet före piruetterna skulle göras som jag definitivt bestämde mig, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

Louise Nathhorst var lika tagen som Tinne över publikens mottagande före och efter Tinnes ritt.

– Jag var nära att börja grina när jag hörde publikens jubel, berättar Louise Nathhorst.

Tinne och Antons ritt var av högsta klass men den innehöll två mindre missar. Anton stod inte riktigt stilla i den första halten vilket kostade poäng. Dessutom blev det en miss i ett galoppombyte. Det kunde dock Tinne kompensera på ett bra sätt genom att visa upp perfekta galoppombyten lite senare i programmet.

När domarnas siffror lästes upp hade Tinne och Anton fått 81,429 procent.

Med det resultatet gick de upp i ledningen, men det räckte inte till seger.

Efter Tinne Vilhelmson Silfvén startade nämligen holländaren Hans Peter Minderhoud på hästen Glock's Flirt och han såg till att det blev holländsk finalseger i årets världscup.

Ekipagets segerprocent var 82,357.

– Jag brukar inte vara nervös, men i dag var jag faktiskt lite spänd. Jag har ridit många finaler tidigare men aldrig vunnit någon och jag kände att i dag hade jag verkligen chansen, säger Hans Peter Minderhoud.

Den chansen tog han också.

Som sista ryttare i finalfältet red Tinnes landslagskompis Patrik Kittel. Han var nära att göra Tinne Vilhelmson Silfvén sällskap på prispallen, men Patrik fick betala ett högt pris för att han inte hade tagit med sig en extra häst från hemmet i Tyskland till Göteborg.

Patriks häst 17-årige Scandic har nämligen dubbla känslor inför prisutdelningar.

All rutin till trots blir Scandic fortfarande lika uppspelt när publiken jublar samtidigt som han också blir en aning spänd och nervös.

– Jag skulle ha litat på min magkänsla och inte tagit med honom in på fredagens prisutdelning (efter första omgången av världscupen). Det var dumt av mig, säger Patrik Kittel.

– Jag borde ha tagit med mig ytterligare en häst hit men jag tyckte det var lite högmodigt att ta med mig en häst enbart för att rida in på den under en prisutdelning om jag inte hade blivit placerad.

När Patrik Kittel och Scandic kom in till söndagens avgörande klass och publiken började jubla trodde Scandic att det var dags för ny prisutdelning. Hästen blev därför spänd och ekipaget fick ett par missar i sitt program.

De kostade en pallplats och Patrik Kittel och Scandic slutade fyra.

Rapport från en hästfest

Var?
I Scandinavium i Göteborg.

När?
Tävlingarna avslutas på annan dag påsk.

Vem var snabbast av de unga ryttarna?
Det blev dansk seger när finalen i Young Rider Cup avgjordes på söndagsmorgonen. Martin Knudsen på Candy K vann klassen efter en snabb felfri omhoppning. Bästa svenska ryttare blev Ebba Falkenklev på Duchesse van de Zuuthoeve som kom tvåa.

Vem fick Malin Baryard Johnssons stipendium?
På söndagen blev det klart att ryttaren som utöver stipendiesumman på 50 000 kronor också under ett år får hjälp av Malin Baryard Johnsson som sin mentor är 23-åriga hoppryttaren Malin Carlbäck från Örebro. Stipendiet är nyinstiftat för att fira att det var 20 år sedan Malin slog igenom.

Hur gick det för Lindelöw i GP-hoppningen?
Douglas Lindelöw och Udermus såg ut att vara på väg mot en felfri ritt men ekipaget rev banan två sista hinder och därmed blev det ingen omhoppning för dem.

Hur gick det för det tredje svenska ekipaget i finalen?
Finaldebutanten Emilie Nyreröd och Miata svarade för en godkänd debut som slutade med en 14:e plats. Ekipaget har ett nytt kür-program, och hade ett par missar i finalen, men som helhet en ritt Emilie kunde vara nöjd med.

Vem var mest nervös under VC-finalen i dressyr?
Den klassen vinner Patrik Kittels hustru Lyndal Oatley. Lyndal Oatley är också en duktig dressyrryttare. Hon tillhör Australiens landslag och slutade elva i gårdagens världscupfinal, men när maken Patrik red in som siste ryttare vågade Lyndal knappt titta.

Vad händer under måndagen?
Tävlingarna avslutas med världscupfinalen i hoppning. Ende svenske deltagaren Henrik von Eckermann ligger inför avgörandet på en 13:e plats. Leder gör Steve Guerdat och tvåa är Marcus Ehning från Tyskland.