Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Sveriges omöjliga uppdrag: Besegra Kina

Det kan vara det absolut svåraste uppdraget i idrottsvärlden: Att möta Kina i en lagmatch i bordtennis.

På fredagen ställs Sveriges herrar inför den omöjliga uppgiften i kvartsfinalen i lag-VM i Malaysia.

– Vi måste tro på det, säger förbundskaptenen Ulf ”Tickan” Carlsson.

Sverige avfärdade Kroatien i torsdagens åttondelsfinal på ett imponerande sätt med 3–0 – och bara två tappade set.

Med den form som trion Kristian Karlsson, Mattias Karlsson och Jon Persson visade hade många lag fått det tufft i kvartsfinalen.

Men lotten sade Kina i kvarten.

– Vi hade kunnat matcha vilket annat lag som helst just nu, så det kändes lite surt att vi fick Kina. Vi hade fått en drömlottning om vi kommit trea i gruppen i stället för tvåa, men det är bara att gilla läget, säger Ulf ”Tickan” Carlsson.

Hur ska Kina kunna besegras?

– Nu handlar det om att peppa killarna att det faktiskt är möjligt. Men vi måste spela på 100 procent, vara taktiska och smarta. Det är viktigt att få en ledning mot dem, de är inte vana vid trubbel. Kanske kan de börja darra då. Dessutom spelas lag-VM i bäst av fem set och inte sju, det ökar chansen något.

I Kinas trupp finns nummer 1–4 på världsrankningen: Ma Long, Xu Xin, Fan Zhendong och Zhang Jike.

En av dem ska bort till dagens match i Kuala Lumpur, 9.30 svensk tid. Det är troligen Zhendong eller Jike. Den senare är regerande olympisk mästare.

Toppkineserna förlorar sällan i singelmatcher mot utländskt motstånd. Nu måste tre av dem besegras för att Sverige ska ta VM-medalj.

Kina har inte varit nära att förlora sedan 2–3 mot Sverige i VM-finalen år 2000. Den största svenska segern mot Kina kom 1989 då den kinesiska muren revs i VM i Dortmund, 5–0 i finalen.

Är Kina bättre nu än exempelvis 1989 eller 2000?

– Nja, det skulle jag inte säga. Att gapet är så stort just nu beror mer på att övriga världen har tappat, anser ”Tickan” som var med som förbundskapten även 2000.

– Men visst är de fantastiskt bra. De är kompletta. De har olika spelstilar att välja bland, vänster- och högerhänta, pennskaftsfattning eller vanlig fattning. Det gör det extra svårt att slå dem i lag.

Nu går det faktiskt att besegra kineser. Det bevisades i SOC i Eriksdalshallen i november då Jens Lundquist (ej med i VM) besegrade världstrean Zhang Jike och Anton Källberg vann mot Yan An, 15 i världen. Även Mattias Karlsson har besegrat Yan An.

Å andra sidan var Kristian Karlsson, etta i VM-laget, helt chanslös mot Xu Xin. Han fick bara ihop 20 poäng på fyra set i SOC.

– Jag blev helt krossad, han var bättre på allt, sade Karlsson efteråt.

– Det är ändå segrar som vi tar med oss, att vi visat att de faktiskt kan besegras, säger ”Tickan”.

Anders Johansson, sportchef på bordtennisförbundet, menar att det gäller att bygga upp en respekt under lång tid, hos både motståndarna och deras ledare.

– Då kan man få dem att tveka om chansen väl kommer. Men har Ma Long och de andra någon anledning att tveka, det är frågan? 2000 är inte deras historia, säger Johansson och tänker på VM-året då Sverige vann mot Kina med 3–2 i finalen.