Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Sveriges regnbågsbindel stoppas: ”En markering mot oss”

Sveriges Andreas Nilsson och lagkaptenen Tobias Karlsson.
Sveriges Andreas Nilsson och lagkaptenen Tobias Karlsson. Foto: PETTER ARVIDSON

Europeiska handbollsförbundet, EHF, stoppar Sveriges lagkapten från att bära en regnbågsfärgad kaptensbindel. Även Norges och Islands kaptener planerade att bära bindeln.

– Jag tycker att det är tråkigt att EHF hindrar oss från att visa vad vi står för vad gäller öppenhet, medmänsklighet och allas lika värde, säger Tobias Karlsson.

I gårdagens DN berättade Tobias Karlsson om att den regnbågsfärgade kaptensbindeln inte var en protest mot Polens strikta antihomolagar som sätter stopp för registrerade partnerskap.

– Den är ett ställningstagande för alla människors lika värde, sa Karlsson.

Men när landslaget på torsdagseftermiddagen landade i staden Wroclaw, där man ska spela gruppmatcherna, möttes man av beskedet att regnbågsbindeln inte är tillåten.

– Det finns ett dokument om klädkoden, allt från tröjor, tejp och underställ och strumpor, ungefär samma regler som alltid, säger landslagets presschef Daniel Vandor.

– Lagkaptensbindel har aldrig tidigare funnits med, det är helt nytt. Nu står att den ska vara enfärgad, men den kan ha flera färger om det är nationens färger.

Islands och Norges lagkaptener tog själva kontakt med Tobias Karlsson för att få regnbågsbindlar att bära under EM-matcherna och landslagskaptenen har med sig dem till Wroclaw.

– Att det är fler som uppskattar bindeln och ville bära den stryker ju under ännu mer att det är ett viktigt budskap, säger Karlsson till Svenska handbollsförbundets hemsida.

– Vi kommer skicka dem till dem, för de vill fortfarande ha dem, säger Daniel Vandor.

Den svenska landslagschefen Lasse Tjernberg tolkar att EHF:s beslut är direkt riktat mot Sverige.

– Det är klockrent. Vi hade kontakt innan och jag fick ett muntligt okej. Rädslan fanns att detta var riktat mot Polen, vilket aldrig har varit meningen och när vi fick förklara hur det var så fick jag ett muntligt okej.

–  Sedan har de tydligen kört det ett varv till.

Tänker ni bryta mot den här nya regeln?

– Nej, det kommer vi inte att göra.

Läs mer: En lagkapten som står upp för allas lika värde