Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 16:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sveriges-sanslosa-svit-50-raka-segrar/

Sport

Sveriges sanslösa svit – 50 raka segrar

De svenska juniorerna tackar publiken efter segern mot Schweiz. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

TRINEC. Segern mot Schweiz innebär att Sverige nu har vunnit 50 raka gruppspelsmatcher i junior-VM i ishockey.

– Det är så klart jättebra, och kul att det har blivit 50 nu, säger Samuel Fagemo som med sina två mål mot Schweiz hade stor del i att sviten förlängdes.

Senast Sverige förlorade en gruppspelsmatch i junior-VM var på nyårsaftonen 2006 när USA vann med 3–2 efter förlängning.

I det svenska laget det året ingick spelare som Nicklas Bäckström och Patric Hörnqvist som då bara var tonåringar.

Sedan dess har Sverige inte förlorat en enda gruppspelsmatch i junior-VM. Det innebär att man nu är uppe i 50 raka vinster i gruppspelsmatcher.

På lördagskvällen förlängdes den supersviten med ytterligare en match när Sverige vann den andra gruppspelsmatchen mot Schweiz med 5–2.

– Jag hade inte riktigt koll på sviten, och det är inget som vi lägger fokus på, men det är klart att det är kul, säger Samuel Fagemo.

Med tanke på att Sverige har kvar att möta gruppens två svagaste lag Kazakstan och Slovakien tyder det mesta på att sviten när årets JVM-turnering i Tjeckien är färdigspelad är uppe i 52 matcher.

Läs mer: Fagemos revansch – ledde Sverige till ny seger 

När det än så länge har varit skrällfritt i Sveriges grupp i junior-VM i Trinec händer det betydligt mer i grupp B som spelar sina matcher i Ostrava.

Ryssland förlorade sin premiärmatch mot Tjeckien, men på lördagskvällen visade de varför de räknas som en av guldkandidaterna.

Ryssland vann över Kanada med hela 6–0.

Det resultatet innebär att samtliga fem lag Ryssland, Kanada, USA, Tjeckien och Tyskland i grupp B har tagit tre poäng.

– Alla lag slår verkligen alla i den gruppen, säger Samuel Fagemo med ett leende.

Något av de här fem lagen i grupp B kommer att bli Sveriges kvartsfinalmotståndare. Om Sverige som väntat vinner de två återstående matcherna blir det fyran från den andra gruppen som blir Juniorkronornas kvartsfinalmotståndare.

– Oavsett vilket lag som det blir vet vi att det kommer att bli en svår kvartsfinal, säger Samuel Fagemo.

Läs mer: Från sjuksängen – till målskytt i JVM