Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Sveriges seger räckte till OS-kvalplats

Lukas Nilsson gjorde fem mål mot Ungern. Nu får han och de övriga svenska spelarna chansen att spela OS-kval.
Lukas Nilsson gjorde fem mål mot Ungern. Nu får han och de övriga svenska spelarna chansen att spela OS-kval. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Wroclaw. Sverige är klart för OS-kval – tacka Spanien för det. Spanjorernas seger över Ryssland med 25–23 och Sveriges storseger över Ungern med 22–14, gör att drömmen om Rio de Janeiro lever.

– Vi behöver inte be om ursäkt. Vi har nått vårt mål, säger förbundskapten Ola Lindgren.

Efter storsegern mot Ungern på eftermiddagen åkte svenskarna hem till hotellet och barrikaderade sig i sitt uppehållsrum.

Inga medier fick vara med när alla spelarna och de flesta ledarna bänkade sig för att se matchen mellan Spanien och Ryssland som gick sent på onsdagskvällen.

Förutsättningarna var enkla: Spansk seger eller oavgjort och Sverige var kvalklara. Rysk seger och OS-drömmen var borta.

I halvtid ledde Ryssland med ett mål, 11–12, och ungefär samtidigt kom pizzabudet till spelarhotellet med en jättelåda till svenskarna.

När Spaniens seger var klar blev det allmänt jubel bland spelarna. Men en person vågade inte se matchen: förbundskapten Ola Lindgren valde i andra halvlek att ringa hem till mamma.

– Jag snackade inte med henne hela andra halvlek, hon ville se matchen, säger han och skrattar lite lättat när medier träffar landslaget när allt är klart.

– Det är jobbigt när man inte kan påverka, man vill hellre vara delaktig i saker och vara inne på banan och coacha, säger Ola Lindgren som förklaring till sitt agerande.

– Det finns inget värre än att sitta och vara beroende av andra hela tiden och att resultaten ska ramla in.

Nu har resultaten verkligen ramlat in för detta svenska lag. Man tog sig vidare till mellanrundan tack vare ett sent tyskt mål mot Ryssland.

Men väl i mellanrundan har man inte behövt be om ursäkt.

– Vi är faktiskt obesegrade i mellanrundan och har förlorat knappt mot Spanien och Tyskland som båda är i semifinal, säger Ola Lindgren som även om resultaten gått Sveriges väg inte anser att man behöver be om ursäkt. I stället prisar han det egna lagets utveckling under turneringen.

– Jag tänker på utvecklingen och var vi startade någonstans och hur vi tagit oss fram.

– Man kan inte begära mer, vi har fått ut max av det här. Vi är otroligt nöjda. Nu blir det stort fokus på ett OS-kval och vi har möjlighet att kvalificeras oss till Rio.

Före detta EM var det svenska laget utdömt. Tre klara förluster under träningsrundan alldeles innan och det faktum att inte mindre än fem spelare i 16-mannatruppen var debutanter, gjorde att oddsen på att Sverige skulle nå målet om en OS-kvalplats var dåliga.

Men två segrar, två oavgjorda och två förluster är ett EM-facit lagledningen kan vara mer än nöjda med.

– Det känns otroligt skönt. Jag tänker på svensk handboll och de unga killar som fått sitt genombrott här. Det är en skön känsla just nu, säger Ola Lindgren.

Hade Sverige missat kvalplatsen hade Staffan Olsson och Ola Lindgren troligen avgått som förbundskaptener. Nu blir de kvar och den 8–10 april spelas OS-kvalet.

– Det utgår jag ifrån om inte förbundet har några andra planer, säger Lindgren.

Veteranen Jonas Källman har heller inga planer på att lägga av med landslaget. OS-drömmen får också den 38-årige målvakten Mattias Andersson att fortsätta.

Och nu är också Tysklandsproffset och mittnian Jim Gottfridsson, som tvingades tacka nej till EM, nära en comeback, vilket gör att läget ser bra ut inför OS-kvalet.

– Det är fantastiskt skönt att få en OS-kvalplats, så nu är ett mål avklarat, säger Jonas Källman. Nu är det OS-kval nästa och nu ska vi försöka greja det också.

Sverige har ju ett silver att försvara från London 2012.

Fakta. Sverige–Ungern

22–14 (10–7)

Matchbetyg 4
Det svenska laget visade vad man kan åstadkomma med ett försvarsspel i världsklass. Till det en världsmålvakt och så några ungtuppar på målhumör.

Matchens lirare
Svårt att välja någon annan än målvakten Mattias Andersson. Tog 17 av 31 skott, en räddningsprocent på otroliga 55 procent.

Utropstecken 1
Viktor Östlund har under detta EM vuxit ut till en av de viktigaste spelarna i landslaget. Tar ansvar i försvaret, bra spelfördelare och vågar gå på avslut.

Utropstecken 2
Frågetecknet om ”gamlingarna” Mattias Andersson och Jonas Källman rätades ut. I och med att kvalplatsen säkrades är det klart att de fortsätter i landslaget ett tag till.

Svenskkollen
Sverige får spela en match till i detta EM. På fredag möter man Polen i en match om sjundeplatsen.

Spelarbetyg, Sverige
Mattias Andersson 5
Jonas Källman 4
Niclas Ekberg 2
Lukas Nilsson 4
Jesper Konradsson 3
Tobias Karlsson 4
Johan Jakobsson 3
Fredrik Petersen 2
Philip Stenmalm 3
Viktor Östlund 4
Mattias Zachrisson 2
Andreas Nilsson 3
Jesper Nielsen 4
Mikael Appelgren, Markus Olsson och Andreas Cederholm spelade för lite för att betygsättas.

Fakta. OS-kvalet i handboll

Herrarnas OS-turnering i handboll spelas med tolv lag. Sex lag går direkt till OS: Brasilien (värdland), Frankrike (världsmästare), Qatar (asiatisk mästare), Argentina (tvåa i panamerikanska mästerskapen), Europamästaren (15–31 januari 2016), Afrikanska mästaren (21–30 januari 2016).
Övriga sex platser tillsätts genom kval.
Polen, Spanien, Danmark, Kroatien, Tyskland och Slovenien är redan klara för OS-kval i kraft av placeringarna 3–8 vid VM i Qatar 2015. Vinner något av dessa lag EM och går direkt till OS får Makedonien en kvalplats i egenskap av 9:a i VM.
OS-kvalet den 8–10 april spelas i tre grupper om fyra lag, och de två främsta i varje grupp går till OS.
Så här ser OS-kvalgrupperna ut just nu:
Kvalgrupp 1: Polen (trea i VM), Slovenien (åtta i VM), Chile (trea i panamerikanska mästerskapen), tvåan i afrikanska mästerskapen.
Kvalgrupp 2: Spanien (fyra i VM), Tyskland (sjua i VM), Iran (tvåa i asiatiska mästerskapen, Sverige (näst bästa icke OS-kvalklara lag i EM).
Kvalgrupp 3: Danmark (femma i VM), Kroatien (sexa i VM), Norge (bästa icke OS-kvalklara lag i EM), Bahrain (tvåa i asiatiska mästerskapen).