Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 08:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svff-i-mote-med-folkhalsomyndigheten-om-allsvensk-start/

Sport

SvFF i möte med Folkhälsomyndigheten om allsvensk start

Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska fotbollförbundet.
Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska fotbollförbundet. Foto: Marcus Ericsson/TT

Just nu är Anders Tegnell tveksam till allsvensk fotboll i juni.

Men han kommer att ändra sig, om man får tro Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Vi är säkra på att när Folkhälsomyndigheten har sett våra ansatser så kommer deras besked att vara annorlunda än de är i dag, säger han.

På fredagen ska fotbollförbundet och Svensk elitfotboll träffa Folkhälsomyndigheten för att diskutera frågan. 

TT Text

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell lät inte särskilt hoppfull när han på onsdagen skulle bedöma möjligheterna för herrallsvenskan i fotboll att sparka i gång den 14 juni.

– Fortsätter det på det här viset så skulle jag tycka att det är olämpligt, sade Tegnell.

Han har gång efter annan uttryckt tvivel kring saken. Så varför envisas Svenska fotbollförbundet (SvFF) med att hålla fast vid datumet?

Det beror på att man fortfarande inte har fått lägga fram sitt förslag i detalj, säger förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson.

– Det viktiga för oss är att få berätta för Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell och hans kamrater hur det här är tänkt att gå till. Vi har ett framtaget material med idéer om hur man ska kunna hantera det här på ett säkert sätt. Det vill vi tala direkt med Folkhälsomyndigheten om. Men de har mycket att göra så det handlar egentligen om att så snart det går, förhoppningsvis i närtid, få delge dem det, säger Karl-Erik Nilsson.

Och snart blir det. Enligt kvällstidningarna ska förbundet och Svensk elitfotboll träffa Folkhälsomyndigheten under fredagen. På agendan: den allsvenska premiären.

– Det känns väldigt viktigt att vi får till det här mötet, det är ett steg på vägen, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Expressen.

Det som talar för Karl-Erik Nilssons sak är utvecklingen i bland annat Tyskland. Trots att de allmänna restriktionerna under coronapandemin varit betydligt striktare där än i Sverige, gav den tyska regeringen under onsdagen klartecken för Bundesliga att starta. Nästa helg, den 16 maj, sparkar ligan i gång utan publik.

– Det är klart att det är en stark signal när flera andra länder, som i många stycken har haft hårdare restriktioner än vi, är beredda att starta sin fotboll och starta sin fotboll betydligt tidigare än vi planerar att göra, säger Nilsson

Mycket talar också för att SvFF:s underlag till Folkhälsomyndigheten påminner om det som den tyska fotbollen lade fram till sin regering.

– Jag vet att det har varit ett nära samarbete mellan de europeiska ligorna i den här frågan. Exakt vad som skiljer eller vilka likheter som finns mellan den svenska varianten och den tyska, det vågar jag inte gå in på. Men min bedömning är att det säkert ser väldigt likartat ut.

Han tror däremot att damallsvenskan, som var planerad att starta redan den 31 maj, kan behöva skjutas fram. Damklubbarnas intresseorganisation Elitfotboll dam (EFD) har redan flaggat för att premiären kan flyttas till den 14 juni, samma datum som gäller för herrarnas allsvenska.

– I mitten av juni har ju förutsättningarna ökat för att vi ska kunna komma i gång med toppfotbollen på både herr- och damsidan. Det är nog klokt att ha det som riktmärke när det gäller seriespelet, säger Karl-Erik Nilsson.

Läs mer: 

Beslut om nytt spelschema för allsvenskan dröjer  

Damallsvenska toppen tveksam till startdatum: ”Ser inte alls bra ut”