Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 11:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svff-vander-stodjer-inte-infantino/

SPORT

SvFF vänder – stödjer inte Infantino

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i Doha.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Karl-Erik Nilsson säger att det Svenska fotbollförbundet inte längre överväger att aktivt stödja Gianni Infantino i Internationella fotbollsförbundet Fifas kommande ordförandeval.

Infantino är ensam kandidat inför Fifas kongress i mars nästa år.

TT Text

– Givet det som har hänt de senaste dagarna; skulle det ha varit omröstning i dag så hade vi absolut inte kunnat göra det. Behandlingen och hanteringen av kaptensbindelsfrågan lämnar väldigt mycket att önska, säger Svenska fotbollförbundet (SvFF) ordförande Karl-Erik Nilsson till TT.

Tidigare i veckan uppgav Nilsson att SvFF överväger att aktivt stödja Infantino.

— Vi tänker så här: Vi överväger ett aktivt stöd för honom om vi kan få ett par väsentliga frågor på plats; då kanske det kan användas som någon form av påtryckning under tiden framåt, sade han då.

Både Tysklands och Danmarks fotbollsförbund och varit starkt kritiska gentemot Fifa. Detta efter att bindeln ”One Love” var tänkt som ett ställningstagande för mångfald och inkludering i fotbolls-VM. Efter att Fifa hotat med sportsliga sanktioner vid användning av bindeln valde samtliga sju länder att slopa bindeln.

TT: Så ni håller med era danska och tyska kollegor?

– Ja, givet situationen som den är i dag gör vi absolut det. Vi förstår att de är väldigt, väldigt upprörda. Vi har ingen som helst förståelse för Fifas ställningstagande i den här frågan, säger Nilsson.

TT: Vad hade krävts för att ni ska omvärdera ert beslut?

– Det är fyra månader kvar till kongressen. Men vi hoppas att den extrema konflikten som råder löses upp. Vi kommer bestämma oss i samband med kongressen – men givet att situationen som är nu är det otänkbart.

Ämnen i artikeln

Fifa

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt